Világgazdaság

Külföld

Megosztó elnöki beszéd

[2005-02-04]

A belpolitikában a nyugdíjreform, a külpolitikában a Közel-Kelet uralta George Bush beszámolóját az unió helyzetéről. Az újraválasztott amerikai elnök számára ez volt az első alkalom, hogy kampánykényszerektől mentesen vázolja a következő négy évre szóló politikai programját. A negyvenperces beszédet a törvényhozás két házának republikánusai gyakran szakították meg tapssal, felállva harsogott éljenzéssel, a demokraták ugyanakkor nyomban hangot adtak ellenérzéseiknek, ami a beszéd elhangzása idején inkább szokatlan fejlemény – jegyzi meg a BBC.

A nyugdíjreformon kívül belpolitikailag fontos kérdésekként szólt az elnök az energia- és adóügyekről, a kártérítési keresetek korlátozásáról, az egyneműek házasságkötéséről – és a The Washington Post szerint mindegyikben sikerült megosztania hallgatóságát. Miközben – mint más elemzők megjegyzik – ezúttal sem untatta a dolgok velejéig ható konkrét részletekkel a hallgatóságot. A fővárosi lap szerint a következő években a nyugdíjrendszer átalakítása lesz a legtöbbet vitatott és a leginkább megosztó hazai téma, s a Fehér Háznak sok munkájába fog telni, hogy meggyőzze a tervek támogatásáról a mérsékelt republikánusokat. Mindemellett az elnök most első ízben szólt arról, hogy a nyugdíjreform esetleg alacsonyabb járadékokat és magasabb korhatárt idézhet elő; kategorikusan kizárta viszont az adók vagy a hozzájárulások emelését.

A közel-keleti helyzetet taglalva Bush két kérdéssel foglalkozott részletesebben: az izraeli-palesztin megbékéléssel és természetesen Irakkal. Utóbbi kapcsán megerősítette, hogy szó sem lehet az amerikai csapatok kivonási határidejének nyilvános meghatározásáról, mert ez – mondta – felbátorítaná a lázadókat. Véleménye szerint rövidesen létrejöhet a demokratikus palesztin állam, s felszólította a kongresszust, hogy támogassa az ezt szolgáló 35 millió dolláros programot. Míg Szíriát és Iránt a terrorizmus szponzorálásának megszüntetésére, addig Egyiptomot és Szaúd-Arábiát a rendszer demokratizálására szólította föl.

Comments are closed.