Magyar Rádió

Jelbeszédet fedeztek fel

Mindennapi tudomány, 2005. 02. 04., szerk.: Gimes Júlia

2005. február 4., péntek 1:54

Új, eddig ismeretlen nyelvet fedeztek fel izraeli kutatók egy Negev sivatagban lévő kis beduin faluban.

Al-Sayyid-nak hívják azt a zárt beduin közösséget, amelyet kétszáz évvel ezelőtt alapítottak a Negev sivatagban. Mindössze 3500 tagból áll, és különösen azért keltette fel a kutatók érdeklődését, mert az utóbbi három generáció tagjai között rendkívül sok süketnéma született. Kialakult köztük egy sajátos jelbeszéd, és ezt vizsgálták meg tüzetesebben a kutatók. Ennek a beszédnek a fő sajátossága a szigorú szórend: alany-tárgy-állítmány, továbbá az, hogy a melléknév, ill. a számnév mindig a főnév után áll. Ilyen struktúra pedig sehol nincs az Izraelben vagy a szomszédságban használt jelbeszédekben. A kutatók szerint az Al-Sayyidok nyelvéből következtetni lehet az első emberi nyelvek kialakulására.

Az Amerikai Tudományos Akadémia tekintélyes folyóiratában beszámolnak arról, hogy egy jelbeszédről van szó, amelyet a település süket közösségének tagjai használnak. A jelbeszéd spontán módon alakult ki, és állítólag teljesen mentes a külső környezet hatásaitól. Nem hasonlít sem az izraeli, sem a jordániai jelbeszédhez, szórendje eltér a régióban használt nyelvek szórendjétől. A nyelv kb. 200 éve született, amikor egy Egyiptomból odaérkező férfi feleségül vett egy beduin asszonyt, és süket gyerekeik is születtek.

Már régóta kutatják, hogy a nyelv milyen mértékben a kultúra része, és mennyire belső, az idegrendszer adottságaitól függő, genetikailag meghatározott képesség. Egyes szakértők szerint ugyanis a nyelvi készségek annyira belénk vannak kódolva, hogy még a nyelvtan bizonyos elemiről is rendelkeznek. Ez a jelbeszéd azért nagyon fontos a tudósok számára, mert segíthet ezen kérdések megválaszolásában. Kialakulásában ugyanis a kulturális hatások kizárhatók, nyelvtannal viszont, mint minden jelbeszéd, ez is rendelkezik. A felfedezésről részletesen beszámolt, és a szerzőket is megkérdezte a keddi The New York Times című napilap.

Comments are closed.