MNO

Az Egyesült Államok egyelőre nem készül háborúra Irán ellen

Rice: Nagy-Britannia Amerika „legjobb barátja”

2005. február 4. 17:55

MNO-összeállítás – Udvardy Zoltán

Nem készül háborúra az Egyesült Államok Irán ellen Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerint. A politikus európai és közel-keleti körútjának első állomásán Londonban ugyanakkor a terrorizmus finanszírozásával, és a térség békéjének veszélyeztetésével vádolta Teheránt, kiemelve a perzsa nukleáris program veszélyeit.

Irán a terrorizmus finanszírozásával veszélyezteti a Közel-Kelet biztonságát, de „jelenleg nincs napirenden” a Teherán elleni amerikai támadás – mondta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter nagy-britanniai látogatásán. Szerinte az Egyesült Államok ki kívánja használni a diplomáciai eszközök teljes tárházát a perzsa nukleáris programmal szembeni fellépés során.

Az amerikai külügyek vezetője európai és közel-keleti útjának első állomásán mondta ezt, miután találkozott Toni Blair brit kormányfővel és Jack Straw külügyminiszterrel – írja a bbc.co.uk.

Condoleezza Rice arra nem adott egyértelmű választ, hogy országának célja-e a rendszerváltás elérése Iránban – kiemelte viszont az ország által képviselt nukleáris fenyegetést. Egyben élesen támadta az emberi jogokkal kapcsolatban Iránban tapasztalható állapotokat, mondván, hogy Irán népe „többet érdemel”.

Mindezt nem sokkal azután, hogy George W. Bush elnök hét eleji, évértékelő beszédében célzásokat tett egy olyan állam ellen készülő támadásra, amely „destabilizálja a régiót és támogatja a terrorizmust abból a célból, hogy lerombolja az izraeli-palesztin békefolyamatot”.

Emlékezetes: Irak megtámadása előtt az amerikai külpolitika hangoztatta, hogy Bagdad támogatja a nemzetközi terrorizmust, és ugyanakkor folyamatosan az ország állítólagos tömegpusztító fegyverei által jelentett fenyegetésre figyelmeztetett. Mindeközben pedig folyamatosan tagadott, vagy kerülte az egyértelmű megfogalmazásokat az Irak elleni háborúra való készülődéssel kapcsolatban.

Az amerikai külügyminiszter egyébként „rendkívül produktívnak” nevezte a brit kormányfővel és külügyminiszterével folytatott megbeszéléseket, megerősítve a a jó viszonyt a két ország között azzal, hogy azt mondta: az Egyesült Államoknak nincs „egy jobb barátja és jobb szövetségese sem”.

Condoleezza Rice London után Berlinbe utazik, és körútja során felkeresi még Lengyelországot, Törökországot, Olaszországot, Franciaországot, Belgiumot, Luxemburgot, Izraelt és Ciszjordániát.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.