Index Citrom-díj 2005Szavazzon a legrosszabb szemlés filmre!

Elege van a magyar művészfilmekből, amelyekben Máté Gábor és klónjai merednek a semmibe egy lepusztult pesti bérlakás konyhájában, és a film csúcspontján hideg lecsóval teli fazekakat csapkodnak a málló vakolatú falra, miközben egy Udvaros Dorottyára feltűnően hasonlító szereplő az impotens és a Kádár-rendszer kifejezéseket üvölti hisztérikusan? Unja már a hazai közönségfilmeket, amelyekben Kamarás Iván/Szabó Győző beleszeret Ónodi Eszterbe/Hámori Gabriellába, csak hogy az utolsó jelent végén egy kereskedelmi rádió óriásplakátja előtt csókolózzanak?

Feldühíti, hogy minden valamirevaló magyar filmbe beszuszakolnak egy külföldi helyszínt, csak hogy a stáb nyaralhasson egy kicsit a Magyar Mozgókép Közalapítvány pénzén? Letargiába süllyed, ha eszébe jut, hogy több százmillió adóforintot költünk évente olyan filmekre, amit csak a rendező barátai és a kiterjedt rokonai kapcsolatokkal rendelkező fővilágosító családtagjai néznek végig, de ez utóbbiak is kiosonnak a büfébe a harmincadik perc környékén?

Itt az ideje, hogy könyörtelen legyen, és megmutassa a magyar filmszakmának, hogy mennyit is ér! Szavazzon a 36. Magyar Filmszemle legrosszabb filmjeire, pontozzon kegyetlen dühvel, vagy hideg elszántsággal, bökjön rá azokra az alkotásokra, amelyek nem érdemlik meg a szélesvásznat!

Röviden a szabályokról. Pontozni nullától mínusz ötig lehet, a nulla a legédesebb, a mínusz öt a legsavanyúbb citromot jelenti. Ha Önnek nincsen véleménye valamelyik versenyzőről, egyszerűen hagyja ki, mert a reflexből leadott nullás szavazat (gyakori jelenség) torzítaná az átlagot és a gép amúgy is külön számol. A filmeket két körben szavaztatjuk meg, először a már bemutatott mozikat értékelhetik.

Kellemes kegyetlenséget és persze jó filmszemlét kívánunk!

A miskolci boniésklájdMit érdemel az a bűnös, aki Pirelli-naptárból választ csinos főhősöket a tirpákföldön vaduló magyar gengszterpáros megfilmesítéséhez, aztán a dologból sajátos fogással kihagyja az akciót és az izgalmat? És mindennek a tetejébe ott van a dugós jelenet a kirabolt páncélteremben, amikor a két ellenszenves főhős a pénzen kopulál. A bonniésklájdozás önmagában is Citrom-díjas tevékenység, de ebből sajnos nem csak a főcím készült el.

0

-1

-2

-3

-4

-5

Állítsátok meg Terézanyut!Bridget Jones Magyarországra látogat, hogy megismerkedjen egy újgazdag tréningvezetővel, egy sznob orvostanhallgatóval és egy visszavonultságban élő parasztfiúval, meg persze, hogy lekösse pénzét az egyik legnagyobb hazai pénzintézetnél, megkóstolja legnagyobb piaci részesedésű sörünket, és belehallgasson legnépszerűbb kereskedelmi rádiónkba. Kiszámítható történet és profi termékelhelyezés, avagy hogyan képzelik a szerencsétlen szinglik életét a reklámszakemberek és az ezotériával ismerkedő marketingesek? A sikerkönyv adaptációja, amely bebizonyította, hogy nem baj, ha egyedülálló vagy, csak ne egy magyar közönségfilmben.

0

-1

-2

-3

-4

-5

ArgoAz okkultista összesküvés-elméletek hívei szerint Árpa Attila, a Való világ egykori producere, a magyar média önjelölt fenegyereke egy titkos feketemise végén magába fogadta Guy Ritchie és Bujtor Csöpi szellemét, hiszen első és ez idáig egyetlen filmje olyan, mintha a Pogány madonnát keverték volna a Blöffel. Álkemény szövegek, dramaturgiai hibák és a kultfilmek zsírpapírral átrajzolt poénjai a vadkeleti roadmovie-ban, amiben Oszter Sándor megpróbál visszatérni, de aztán arcizombénulást kap és inkább mégse.

0

-1

-2

-3

-4

-5

Csoda KrakkóbanVirtigli zsidófilm, aminek már a szinopszisából látszania kellett volna, hogy nem lesz semmi értelme azon kívül, hogy másfél óra relaxációs unalmat biztosítson a nézőinek. Jó sokat beszélnek benne jiddisül, mert az nagyon autentikus, és állítólag központi szerepet játszik benne a titokzatos drejdelpörgettyű, de egyébként misztika csak annyi van benne, mint bármelyik Scooby Doo-rajzfilmben. Elsőfilmes próbálkozás sok közhelyből és millióból.

0

-1

-2

-3

-4

-5

Csodálatos JúliaKonszolidált film, amiben a beállítások és a dramaturgiai megoldások éppen olyan klasszikusak, mint Jeremy Irons békebeli bajusza. Ötlettelenség meglepő profizmussal tálalva, avagy Szabó István bebizonyítja, hogy annyira érti a dolgát, hogy még kómában is össze tudna ütni egy filmet, aminek van eleje és vége, és a kettő közt is történik valami. No de milyen az a valami? Ha Ön szerint savanykás, ne habozzon és kattogtasson a mínusz ötös táján.

0

-1

-2

-3

-4

-5

NyóckerA Nyócker egy házilag buherált South Park-imitáció ötletes effektekkel és meglepően unalmas történettel Magyarország New Yorkba delegált kulturális attaséjának tollából. A legújabb egész estés animációs film, ami kétdimenziós karakterekkel és lejárt szavatosságú magyar raperrekkel próbálja eladni magát, mégis csupán azzal fog bekerülni a filmtörténetbe, hogy ez az első rajzfilm, amiben elhangzik, hogy „nyeli a gecit”.

0

-1

-2

-3

-4

-5

Rap, revü, RómeóA Rap, revü, Rómeót nézve óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy miért készül valaki teltházra és közönségsikerre egy olyan vígjátékkal, aminek kivágós papírfigurákra emlékeztető karakterei a Barátok köztöt alulmúló dialógusok közepette bukdácsolnak végig egy kidolgozatlan történetkezdeményen. A Rómeó és Júlia modernnek vélt feldolgozásában Gálvölgyi János, a cigány maffiózó feldobja rokonait, kábítószert árul és a múlton borong, de mégsem lesz belőle a nyolcker keresztapája. Sebaj, legalább megbukott.

0

-1

-2

-3

-4

-5

Temetetlen halottSzerelmes film Nagy Imrével és életszerűtlen dialógusokkal a főszerepben. Számítógéppel animált orosz tankok a számítógéppel animált Hősök terén, és végeláthatatlan monológok arról, hogy a történelem kiválasztja a hőseit, na meg persze arról, hogy idegesítő, ha csótányok másznak az ember arcán.

0

-1

-2

-3

-4

-5

Világszám!Koltai Róbert újabb édes-keserű nosztalgiázása a Sose halunk meg 4 munkacímet viselő Világszámban. Zsánerszínészek zsánerszerepekben, banális meseszerűség, félszeg párbeszédek, kínos viccek a forradalomtól távol, egy eltévedt orosz tank árnyékában, csak azoknak, aki mondjuk éppen Koltai-figurákat gyűjtenek Kinder-tojás helyett.

0

-1

-2

-3

-4

-5

ZsiguliUgye Önnek is most lett végképp elege a „beszívott a proli és vicces bunkóságokat mond”-alapmotívumra épülő Szőke András-filmekből? Évekig igazán tréfásnak érezte Badár Sándort, aztán már nem? Attól sem szarja össze magát, ha Fábry Sándor álcigányul beszél vagy Hajós András jófejkedik egy szekrényben? Ragadja meg jó erősen a citromnyomót és mondja ki: elég volt a kocsmai ökörködésből!

0

-1

-2

-3

-4

-5

Véleményüket, észrevételeiket ide írják meg!

Comments are closed.