Magyar Rádió

Lesz-e végre tűzszünet Izrael és a palesztinok között?

Elhangzott 2005. január 30-án

2005. február 3., csütörtök 7:37

Mahmud Abbász megválasztásakor felcsillant a remény – ennyi mindenképpen történt – a palesztin és izraeli ügyek rendezésére, és úgy tűnik, az új palesztin elnöknek a későbbiek során sikerült is rávennie a szélsőséges palesztin szervezeteket egyfajta tűzszünetre. Ezzel kapcsolatban azonban sokféle egymásnak ellentmondó híresztelés terjedt el.

A hamar önálló utakra lépő Hamasz politikai álláspontja radikálisan Izrael-ellenes, katonai szárnya számos terrormerényletet hajtott végre, de emellett szociális, társadalmi szárnya intézményeket, iskolákat és óvodákat is működtet. A közelmúltban felröppent a hír, hogy az új palesztin elnök, Mahmud Abbász sikeresen megállapodott a szervezettel egy tűzszünetben, valamint hogy a Hamasz, megalakulása óta először elismerte a „67-es vonalakat Izrael és a palesztin területek határának. Ezekről a kérdésekről Haszan Juszef, a Hamasz ciszjordániai vezetője nyilatkozott.

– Nincs tűzszüneti megállapodás Izrael és a Hamasz közt, valóban lecsökkentjük az Izrael elleni támadásokat, hogy meglássuk, ők mit tesznek ennek nyomán a gyakorlatban. Ez egy üzenet a világ közösségének, a nemzetközi közösségeknek, hogy gyakoroljanak nagyobb nyomást Izraelre, hogy ismerje el, és nyilvánítsa ki a palesztin jogokat.

– Elvileg lehetséges Izraellel valamikor egy tűzszünet vagy egy béke megkötése?

– Izrael kész elismerni és kinyilvánítani a palesztinok jogait, Izrael kész kivonulni a palesztin területekről, Izrael kész elismerni egy független palesztin államot? – kérdezett vissza a Hamasz vezető. Ha Izrael elismeri és deklarálja mindezeket az ügyeket, a független palesztin államot, minden jogunkat, a menekültek visszatérésüket hazájukba, szabadon engedik az összes palesztin foglyot, akkor elkezdhetünk tárgyalni, mindezek után bármiről beszélgetünk, de most nem vagyunk kész erre, ez nem a megfelelő idő bármiféle tűzszünetről vagy békefolyamatról tárgyalni, miközben agresszió zajlik népünk ellen.

– Elfogadják-e a „67-es vonalakat egy palesztin állam határainak?

– Ha az izraeliek kivonulnak földünkről, nem fogjuk megkérni őket, hogy maradjanak, és akkor egyet fogunk érteni azzal, hogy megszervezzük saját államunkat, bármely, a megszállástól felszabadított földön.

– Elsöprő sikerük után, amit a helyhatósági választásokon arattak, tervezik-e, hogy indulnak a nyáron esedékes palesztin parlamenti választásokon?

– Ezt a kérdést jelenleg tanulmányozzuk, a palesztin utca népe nagy nyomást gyakorol ránk, hogy csatlakozzunk és induljunk ezen a választáson. Nagyon nagy felelősséggel tanulmányozzuk a kérdést, és a dolgok nagyon pozitívan alakulnak. A következő napokban jelentjük be ebben a kérdésben a döntésünket, hogy részt veszünk, vagy nem veszünk részt a nyári parlamenti választásokon.

– Beszállnának-e a palesztin kormányzásba, ha Mahmud Abbász elnök tárcákat ajánlana, ahogy ez az izraeli médiában elhangzott?

– Nagyon korai még erről beszélni, de a jövőben ha felajánlanák, akkor tanulmányozzuk a kérdést. Erről nem beszélünk addig, amíg ő maga fel nem ajánlja a miniszteri tárcákat.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.