HVG

Jukosz

Körözött oroszokat látnak vendégül Washingtonban

2005. február 03. 09:27Utolsó módosítás: 2005. február 03. 09:35

Amerikai törvényhozók meghívására Washingtonba érkezett a feldarabolása alatt álló Jukosz orosz olajcég két részvényese Izraelből, noha az orosz hatóságok egy éve köröztetik őket, és fényképes adataik e hét elején megjelentek az Interpol honlapján – adta hírül egy moszkvai lap csütörtökön.

A Kommerszant szerint a Jukoszt ellenőrző Menatep csoport két társtulajdonosa, Mihail Brudno és Vlagyimir Dubov, akit amerikai szenátorok és képviselők Tom Lantost is magába foglaló csoportja hívott meg Washingtonba, már csütörtökön részt vesz a hagyományos nemzeti imareggelin, George Bush elnök és Richard Cheney alelnök jelenlétében.

Elképzelhető, hogy Brudno és Dubov két hét múlva Houstonban megjelenik azokon a meghallgatásokon is, amelyeken egy amerikai bíróság eldönti, illetékes-e a Jukosz csődvédelmi keresete ügyében – tette hozzá a lap.

Condoleezza Rice új amerikai külügyminiszter, aki szombaton Ankarában találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, szerdán jelezte, hogy Washington nem kívánja kiélezni Moszkvához fűződő viszonyát az oroszországi demokratizálás problémái miatt, de rámutatott: a kapcsolatok elmélyítése csak közös értékek megléte esetén lehetséges.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Az ügyészek újra kutatnak a Jukosznál  Amerikai bíróságon kért csődvédelmet a Jukosz  A Mol is bukhat a Jukosz csődjén  A Jukosz főrészvényese perrel fenyeget   A Jukosz után a Gazprom is adócsapdába került  Állami cég vette meg a Jukoszt  A Molt is érinti a Jukosz olajstopja  A Szurgutnyeftyegaz vette meg a Jukosz olajtermelő egységét?

Comments are closed.