Hírtv

Háborúval a gyűlölet ellen

Dátum: 2005. Feb. 03., Thursday, 13:17

Rovat Külföld

George Bush szerint nagy esély van a közel-keleti béke megteremtésére. Az amerikai elnök a törvényhozás előtt tartott beszédében az emberi szabadságnak a zsarnokságon és a gyűlöleten felülkerekedő erejét méltatta.

George Bush az unió helyzetéről a kongresszus két háza előtt elmondott 50 perces, érzelmileg fűtött beszédét gyakran szakította meg taps. Az amerikai elnök országának szigorú államháztartást, a költségvetési hiány felére csökkentését ígérte 2009-re. Támogatást kért a nagy vitát kiváltott tervéhez, mely szerint az állami társadalombiztosítást részben privatizálják.

Az elnök a világ helyzetét értékelve kijelentette: a vasárnapi választások új időszakot nyitottak Irakban, és hangsúlyozta: nem állítanak fel menetrendet csapataik kivonására Irakból, mert az csak felbátorítaná a terroristákat. Hangsúlyozta, hogy az egységek fokozatosan átadják a biztonsági ellenőrzést az iraki erőknek. Bush demokratikus reformok végrehajtására biztatta Egyiptomot és Szaúd-Arábiát. Szíriát és Iránt pedig a nemzetközi terrorizmus támogatásával vádolta meg.

George Bush beszédében elmondta: ‘Hogy előmozdíthassuk a tágabb értelemben vett közel-kelet békéjét, szembe kell szállnunk azon rendszerekkel, amelyek folyamatosan menedéket adnak a terroristáknak és tömegpusztító fegyvereket állítanak elő. Szíria és Libanon egyes területeit még mindig terroristák használják, akik minden lehetőséget megragadnak a térség békéjének lerombolására.’

Bush úgy vélte, hogy elérhető közelségbe került egy olyan független palesztin állam létrehozása, amely békében él majd Izraellel. Ezért 350 millió dolláros támogatást kért a palesztin politikai, gazdasági és biztonsági reformok támogatására.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=39183

Comments are closed.