Magyar Rádió

Washington felülvizsgálja az iraki újjáépítés tervét

2005. február 2., szerda 10:31

Nagyobb döntési jogkört ad Iraknak az újjáépítésben az Egyesült Államok, mint eddig tervezték.

Az Egyesült Államok felülvizsgálja 18 és fél milliárd dolláros újjáépítési tervét Irakban. Ez nem azt jelenti, hogy csökkentené az újjáépítésre adandó összeget, hanem azt, hogy nagyobb hatáskört ad az iraki minisztereknek abban, hogy kivel, milyen vállalkozói szerződést kössenek az újjáépítésre.

Ezzel az amerikaiak tulajdonképpen jóval nagyobb kontrollt adnak az irakiaknak a saját ügyeik intézésébe, és itt, Washingtonban az első kommentárok máris azt valószínűsítik, hogy az olyan nagy cégek, mint például a Halliburton, a Bechtel, vagy például a Parsons jóval kevesebb szerződést, és vele jóval kevesebb hasznot zsebelnek majd be, mint azt eddig remélték.

Bush elnök egyébként az iraki választások sikerét úgymond meglovagolva kedden telefonon hívta Putyin orosz elnököt, a NATO főtitkárát, az Európai Bizottság elnökét, Barrosot és Vincente Foxot, a mexikói elnököt, és mindannyiukat arra noszogatta, hogy támogassák az új bagdadi kormányt. Az előzetes kiszivárogtatások szerint erről, azaz Irak megsegítéséről este tartandó beszédében is szól majd az elnök.

Rice: egységes támogatást Iraknak

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha a nemzetközi közösség az iraki választások után egységesen támogatná Irakot, és nem a kivonulási stratégiában gondolkodna – jelentette ki amerikai külügyminiszter.

Condoleezza Rice egy interjúban elmondta, hogy ez lesz az egyik üzenete csütörtökön kezdődő egyhetes útjának, amelynek keretében nyolc európai országba, valamint Izraelbe és Ciszjordániába látogat el.

Az amerikai külügyminiszter beszélt arról is: reméli, hogy Európa és az Egyesült Államok a következő években összefognak a terrorizmus ellen.

Comments are closed.