Magyar Rádió

Vihar – már a német államfő izraeli látogatása előtt

2005. február 1., kedd 19:23

145 olvasás

A német államfő izraeli látogatása már jó előre politikai bonyodalmakat okoz Németországban.

Mégiscsak német nyelven fog beszélni az izraeli parlamentben Németország államfője. Teszi ezt egy sor izraeli képviselő tiltakozása ellenére. Ők a nácik által meggyilkolt zsidók emlékének beszennyezését vélik látni abban, ha éppen a zsidó állam legfőbb hatalmi szervezetében szólnak németül a holokauszt túlélőinek utódaihoz. De ezt az érvet a német nyelvű beszéd elhangzása ellenében nem csupán Németországban, de Izraelben is sokan tartják már erőltetettnek, annál is inkább, minthogy Köhler államfő éppenséggel, még ha német nyelven is, mégiscsak a németek szolidaritását, rokonszenvét kívánja kifejezni az izraeli nemzet irányába.

E téma egyébként bizonyos tekintetben kényesnek számít Németországban. Ugyanis a múlt terhei miatt a német politikai elit nem kíván túlzott mértékben állást foglalni az izraeli arab konfliktusban, különösképpen olyankor, ha eme elit tagjai közül sokan szívük szerint elítélnék az izraeli politikát, de ilyenkor inkább hallgatnak. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy az egész német politikai színpad a radikális jobboldal és a radikális baloldal kivételével erősebb és mélyebb rokonszenvvel viseltetik Izrael iránt, mintegy sor más nyugati országban ez tapasztalható, főleg Joschka Fischer külügyminiszter mutatta az utóbbi időben megannyi jelét annak, hogy elsősorban Izrael létezési jogának messzemenő figyelembevételével minél közelebb hozza egymáshoz az arab és a zsidó-izraeli szempontokat.

Köhler államfő látogatásának eleve az a célja, hogy Németország tisztelegjen Izrael eredményei előtt abból az alkalomból, hogy a két ország értsd az NSZK és a zsidó állam pontosan 40 évvel ezelőtt létesített diplomáciai kapcsolatot.

Comments are closed.