Magyar Rádió

Németország örök barátja lesz a zsidó népnek?

2005. február 2., szerda 21:45

Németország köztársasági elnöke a német identitás-tudat részének nevezte a holokauszt miatti felelősségérzetet. Horst Köhler az izraeli törvényhozásban mondott beszédet.

Németország példaképének nevezte Izraelt a német államfő. Azt mondta, hogy számára imponáló, ahogy a zsidó állam egy szegény, fejlődő országból élenjáró gazdasági és főként tudományos-technikai vezető erővé vált. Horst Khöller nagy várakozások közepette az izraeli parlamentben tartott beszédet, mégpedig német nyelven, holott több izraeli képviselő előzőleg protestált, mondván, Horst Khöller megsérti az üldözött, megölt zsidók emlékét, ha Hitler nyelvén tart beszédet.

De végül a koncentrációs táborokat megjárt magyar származású politikus, Joszip Lapit közölte a magas rangú vendéggel, hogy a német nyelv nem lehet akadály, hiszen azon a nyelven alkotott Schiller, Goethe és Heine is. Khöller mindazonáltal héberül kezdte és fejezte be gondolatsorát, amelynek lényege, hogy a németek identitásához, önazonosságához, nemzettudatához szervesen hozzátartozik a zsidók ellen elkövetett bűnökért érzett felelősség. Németország kötelessége, hogy örök barátja legyen a zsidó népnek és szolidáris maradjon Izraellel. Beszédét a helyi szokástól eltérően többször tapssal szakították meg az izraeli törvényhozók.

A szónok élesen elítélte a zsidókkal szemben mindmáig tapasztalható előítéletet, az antiszemita politizálást és közölte: a német demokrácia vezető politikusai és intézményei minden eszközzel harcolnak a szélsőjobboldal ellen. A vendéglátók közül néhányan azt kérték Khöllertől, hogy tiltsák be Németországban az újnácinak tartott pártot, az NPD-t, de erre a vendég nem tett ígéretet, szerinte érvekkel kell ellehetetleníteni e pártot, amely máskülönben Szászországban nemrégiben kitűnően szerepelt a tartományi választáson.

Horst Khöller hangsúlyozta, hogy hazája Izrael érdekeinek messzemenő figyelembevételével kész közvetíteni a közel-keleti konfliktus megoldása érdekében. Az államfő a múlt héten Auschwitzban részt vett a haláltábor fölszabadulásának 60-ik évfordulóján rendezett emlékezésen, most pedig azért ment Jeruzsálembe, hogy Izraelben ünnepelje a német-izraeli diplomáciai viszony létesítésének 40-ik évfordulóját.

Comments are closed.