Magyar Rádió

Napi hírösszefoglaló, 2005. február 1.

2005. február 2., szerda 0:34

474156 olvasás

Meggyilkoltak egy hattagú horgosi családot

Szerbiában meggyilkoltak egy hattagú magyar családot az észak-bácskai Horgoson. Az áldozatok között két gyermek is van. A tragédiának állítólag nincs etnikai indíttatása, a gyilkosság a család üzleti tevékenységével függ össze. A távirati iroda úgy tudja, hogy a gyilkosság hat-hét napja történt, de a hatóságok csak most szereztek tudomást róla. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vérfagyasztó és megdöbbentő bűnténynek, kivégzésnek nevezte az esetet.

EP: Egyedi esetek a vajdasági incidensek

Az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága szerint a Vajdaságban sok etnikai jellegű incidens van, de ezek nem szervezett, hanem egyedi esetek. Doris Pack német kereszténydemokrata képviselő a hét végi vajdasági és belgrádi látogatás után az unió külügyi bizottságában azt mondta: nincs jele szisztematikus magyarellenes akcióknak. Az uniós tényfeltáró küldöttség vezetője szerint hosszú távon az oktatás és a nevelés lenne a megoldás, amelyhez Brüsszel kész segítséget nyújtani Szerbiának. Kasza József elégedetlenségét hangoztatta az Európai Parlament tényfeltáró missziója miatt. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint legalább száz jogsértés etnikai indíttatású volt. Kasza József tétlenséggel vádolta a szerb hatóságokat.

Parlamenti pártok az ügynöktörvényről

A miniszterelnök szerint az ügynöktörvénynek azt kellene szolgálnia, hogy ne legyenek olyan társadalmi csoportok, amelyek múltját nem ismerheti meg a közvélemény. Gyurcsány Ferenc a Krónikának adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a jogszabálynak két sarkalatos pontja van; az egyik, hogy mindenkinek a múltjára vonatkozzon, a másik pedig, hogy azt mindenki megismerhesse. A Fidesz az ügynöktörvény kapcsán saját alkotmánymódosítást kezdeményez. Demeter Ervin fideszes képviselő közölte, hogy a tervezet minden olyan személyt kizárna a közhatalomból, aki 1990 előtt magyar állampolgárokkal szemben, szabad akaratából állambiztonsági tevékenységet végzett. A szabad demokraták is elképzelhetőnek tartják az alkotmány módosítását az ügynökmúlt tisztázása érdekében – mondta Kuncze Gábor pártelnök azután, hogy Hiller István MSZP-elnökkel tárgyalt. Az MDF szerint politikai és alkotmányos játéktérré vált az ügynöktörvény kérdése. Dávid Ibolya kijelentette, hogy az MSZP javaslatának részleteit nem ismerik, a Fidesz kezdeményezése pedig jogilag értelmezhetetlen.

A miniszterelnök hivatalosan is elismeri közszereplő minőségét

A miniszterelnök írásban hozzájárult, hogy nyilvánosságra hozzák aszemélyét érintő összes olyan dokumentumot, amely esetleg a Történeti Levéltárban megtalálható. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint Gyurcsány Ferenc a nyilvánosság biztosításának érdekében kitöltötte a hivatalos formanyomtatványt is, amelyben a 2003-as törvény alapján elismeri közszereplői minőségét.

Gyurcsány még az első félévben megkezdené az adóreformot

A kormány nem tervezi vagyonadó bevezetését – erősítette meg a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a Pénzügyminisztériumban tett látogatásakor a tervezett adóváltoztatásokkal kapcsolatban azt mondta, kedvező lenne az adórendszer átfogó reformját még az első félévben megalapozni, és megvalósítását idén, vagy jövő januárban megkezdeni. A kormányfő szerint nem egyszerűen adóreformról, hanem a közterhek igazságosabb átalakításáról folyik a munka. Draskovics Tibor pénzügyminiszter azt mondta: folytatni kell az egyensúlyőrző gazdaságpolitikát, és kevesebb bürokráciára, állami beavatkozásra van szükség.

Az új köztársasági elnök jelöléséről is tárgyalt Kuncze és Hiller

A köztársasági elnök jelöléséről április közepéig egyeztet az MSZP és az SZDSZ, mielőtt nyilvánosságra hoznák javaslataikat. Hiller István és Kuncze Gábor pártelnök találkozóján a szabaddemokraták elnöke sürgette az egészségügy átalakítását és szükségesnek nevezte a négypárti egyetértést az ország versenyképességét javító adócsökkentésről. Hiller István azt emelte ki, hogy a társadalmi igazságosság kérdésével együtt kell a versenyképességet vizsgálni.

Fidesz: azonnal utaljon az OM

A Fidesz felszólította az Oktatási Minisztériumot, hogy utalja át az Esély a Tanulásra Közalapítványnak járó támogatást. Pokorni Zoltán a párt szakpolitikusa ezt azért szorgalmazta, hogy a nehéz szociális helyzetű támogatott hallgatók ösztöndíjának kifizetése zökkenőmentes legyen. Az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára közölte, az ösztöndíjak kifizetését már múlt héten kezdeményezték az Államkincstárnál és rövid időn belül megkapják a hallgatók, illetve az intézmények.

Zapatero miniszterelnökkel is találkozott Mádl Ferenc

A spanyol kormány a jövőben is segíti a magyar munkavállalók spanyolországi elhelyezkedését – hangzott el Mádl Ferenc államfő és Zapatero spanyol miniszterelnök madridi megbeszélésén. A találkozóról beszámoló magyar külügyi államtitkár elmondta: Madrid támogatja, hogy Magyarország legyen az európai határügynökség székhelye, ám uniós konszenzust tart szükségesnek erről. Bársony András hozzátette: szó volt még a spanyol vállalkozói részvételről a budapesti négyes metró megépítésében. Mádl Ferenc délelőtt beszédet mondott a spanyol törvényhozás felsőházában, este pedig fogadást ad a spanyol királyi pár tiszteletére.

Fitch: Magyarországon 2010 előtt nem lehet euró

Magyarország legkedvezőbb esetben 2010-ben vezetheti be az eurót, amihez viszont komoly költségvetési kiigazításra lenne szükség – véli a Fitch nemzetközi hitelminősítő. Az elismert londoni cég szerint az évtized vége előtt a négy közép-európai ország közül csak Szlovákia lesz képes csatlakozni az euróövezethez. A közös európai pénz magyarországi bevezetését inkább 2011-re, vagy 12-re valószínűsítik a Fitch szakértői.

Nyomozást indítottak Charles Zentai ellen

Nyomozást indított a magyar katonai ügyészség az Ausztráliában élő magyar származású Charles Zentai ellen. A feltételezett náci háborús bűnös ellen a Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján nyomoznak. Az ismert nácivadász szervezet szerint a férfi 1944-ben részt vett egy 18 éves zsidó fiú meggyilkolásában. A magyar katonai ügyészség gyanúsítottként akarja kihallgatni Charles Zentait.

A szlovén parlament is elfogadta az uniós alkotmányt

A szlovén parlament nagy többséggel elfogadta az Európai Unió alkotmányát. Szlovénia, Litvánia és Magyarország után, a tagállamok közül harmadikként ratifikálta az unió közös alapokmányát. A tervek szerint az alkotmány jövő novemberben lép hatályba, ha mind a 25 tagország ratifikálja.

Kórházban a pápa

Kórházba vitték a pápát. Előzőleg II. János Pál influenza miatt lemondta a hónap elejére tervezett programjait.

Comments are closed.