Magyar Rádió

Moszkva közvetítene a Közel-Keleten

2005. február 1., kedd 6:54

Oroszország változatlanul kiegyensúlyozott politikára törekszik a Közel-Keleten.

Oroszország aktív szerepet kíván játszani a közel-keleti rendezésben. Egyrészt a térség közel van határaihoz, másrészt jelentős pozíciókkal rendelkezik a világgazdaság egyik érintett ágazatában, az olajszektorban. Ezt fejtegette Putyin, orosz elnök a Moszkvába látogatott Mahmud Abbasznak, a palesztin adminisztráció elnökének.

Jelezte: az orosz közvetítés célja, hogy egy olyan kompromisszumos megoldást találjanak, amely a térség minden lakóját kielégíti, ezért a közvetítés, illetve a palesztinoknak nyújtott segítség során Oroszország nem kívánja Izraellel kialakított kapcsolatait sem veszélyeztetni.

Abbasz viszont arról igyekezett meggyőzni vendéglátóját és az újságírókat, hogy az izraeliekkel folytatott tárgyalások most már tényleg optimizmusra adnak okot. A közeljövőben jó híreket hallhatunk – ígérte a palesztin vezető.

Némi jó hírrel Putyin is szolgált: Oroszország jelentősen megemelte humanitárius segítségének mértékét és jelezte: a korábbinál 50 százalékkal több palesztin diák tanulhat majd orosz egyetemeken. Ezt Abbasz nyilván kellően értékelte, hiszen annak idején maga is ösztöndíjas volt Moszkvában.

Comments are closed.