MA

[cikk] Kórházba került az influenzás pápa

Kórházba került kedd este II. János Pál pápa, akin vasárnap óta hatalmasodtak el az influenzás tünetek.

2005.02.02 07:24 MTI

Karol Wojtylát ‘elővigyázatosságból’ szállították kedden késő délután a római Gemelli klinikára az olasz tv-csatornák és az ANSA hírügynökség vatikáni forrásokra hivatkozó jelentése szerint – jelentette Tamássy Sándor, az MTI tudósítója.

Heveny gégehurut és gégegörcs-rohamok miatt kellett II. János Pál pápát sürgősen kórházba szállítani – közölte szerdára virradóra Joaquin Navarro-Valls vatikáni szóvivő. ‘Az influenza, amelyben a Szentatya három napja szenved, kedd este heveny gégehurut és gégegörcs szövődményekkel súlyosbodott. Ezért úgy döntöttek, hogy sürgősen a Gemelli klinikára szállítják’ – tudatta közleményében a szóvivő.

Kórházi illetékesek szerint a pápát orvosai kezdeményezésére szállították kórházba az egyházfő nem szűnő köhögése miatt. A Vatikán közlése szerint II. János Pál nincs az intenzív osztályon. Navarro-Valls az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta, hogy a pápát a katolikus kórház számára fenntartott lakosztályában helyezték el, ahol pápasága alatt többször is ápolták már.

A szóvivő elmondta, hogy ‘elsősorban elővigyázatosságból’ döntöttek a pápa kórházba szállítása mellett. Mint mondta, szerdán több vizsgálatot is elvégeznek. A Vatikán a tervek szerint szerda reggel 9 óra után ad ki hivatalos közleményt a katolikus egyházfő egészségi állapotáról.

A pápa egészségi állapota nem tette szükségessé lélegeztető készülék alkalmazását – jelentette szerda hajnalban az ANSA olasz hírügynökség kórházi forrásokra hivatkozva. Az orvosok arra számítanak, hogy az éjszaka komplikációk nélkül telik. Erre utal az is, hogy Renato Buzzonetti, II. János Pál kezelőorvosa és a Gemelli klinika igazgatója hajnali fél kettő tájban elhagyták a klinikát.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni sajtószóvivő hétfőn még arról tájékoztatta a sajtót, hogy az influenzás tünetek vasárnap jelentkeztek a katolikus egyházfőnél, s Karol Wojtyla orvosai tanácsára átütemezte hétfői programjait. E hétfői szóvivői közlemény nem tért ki arra, hogy az agg, 85. életévét májusban betöltő, s egyebek között Parkinson-kórban is szenvedő, gyakorlatilag tolószékhez kötött egyházfő e heti más programjait miként érintik az influenzás tünetek, de kedden már Navarro-Vall annak bejelentésére kényszerült, hogy a pápa a közeli napokra tervezett kihallgatásait, így szerdai audienciáját is lemondani kényszerült.

Az olasz tömegtájékoztatási eszközök e bejelentés kapcsán emlékeztettek arra, hogy a pápa vasárnapi úrangyala imádsága idején a szokottnál is gyengébbnek tűnt, s elhaló hangja kifejezetten meghűlésre is utalt. A római Agostino Gemelli klinikán egyelőre nem utalnak jelek, komolyabb biztonsági intézkedések arra, hogy a pápát itt kezelik, de az összegyűlt újságírókat nem engedik be az egészségügyi komplexum területére.

Karol Wojtyla legutóbb 2003 szeptemberében kényszerült akut betegség miatt programjainak megváltoztatására, akkor is általános audienciája maradt el. Olaszországban január közepe óta támad az influenza, eddig több mint egymillió megbetegedést észleltek, főleg a gyermekek körében, ugyanis az idősebb korosztály a kockázatok miatt jelentős arányban kap védőoltásokat. A járvány a szakértők szerint február első felében tetőzik, aztán fokozatosan alábbhagy.

Kapcsolódó írások:

II. János Pál pápa egy Ferrarit kap ajándékba »

II. János Pál olasz és katalán egyházi személyiséget avatott boldoggá »

Lourdes-ban járt II. János Pál pápa »

II. János Pál ismét az erőszak ellen szólt »

II. János Pál a szellemi fogyatékosokért »

Nem hivatalosan találkozott egymással a dalai láma és II. János Pál pápa »

Egyedül II. János Pál pápa mondott nemet az izraeli miniszterelnöknek »

Jó erőben mondta el halottak napi beszédét II. János Pál pápa »

II. János Pál bíborossá avatja Erdő Péter prímás, érseket »

Vatikán: ünnepi mise II. János Pál évfordulóján »

Comments are closed.