Híradó

Kulturális hírek

Kertész Imre és Ennio Morricone is ott lesz a Sorstalanság-díszbemutatóján

2005. február 2. 18:32

A premiert a Filmszemle zárónapján a Kongresszusi Központban tartják

Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre és a Sorstalanság című film zenéjét komponáló olasz Ennio Morricone is Budapestre érkezik a jövő keddi díszbemutatóra.

A minden korábbinál nagyobb, 920 millió forintos állami támogatással készült Sorstalanság díszbemutatója a 36. Magyar Filmszemle zárónapján, február 8-án lesz a Budapest Kongresszusi Központban.

A magyarországi forgalmazó, az Intercom bizalmas információként kezeli a meghívottak listáját, ám mint a produkció sajtófőnökétől, Gréczy Zsolttól és a filmszemle szervezőitől az MTI megtudta, az alkotók mellett a vetítésre várnak közjogi méltóságokat, kormánypárti és ellenzéki politikusokat, továbbá közéleti személyiségeket, művészeket.

A magyar-angol-német koprodukcióban készült 140 perces filmben a főszereplő Köves Gyurit Nagy Marcell alakítja; producerként Andras Hamorit (Hámori Andrást), Barbalics Pétert, továbbá Ildiko Kemenyt (Anglia) és Jonathan Olsberget (Németország) jegyzik.

Sorstalanság című regénye alapján a forgatókönyvet Kertész Imre írta; Koltai Lajosnak, aki 2001-ben Oscar-jelölést kapott a Malena című film fényképezéséért, ez az első rendezői munkája.

Köves átlagos zsidó kamaszfiú, átlagos sorssal Budapesten, 1944-ben. Nem sokkal azután, hogy apját munkaszolgálatra viszik, őt is elfogják, majd bevagonírozzák és Auschwitzba, onnan pedig Buchenwaldba szállítják. Köves nem lázad sorsa ellen, nem lepődik meg, nem keres kiutat. Átmeneti barátságokra tesz szert, felnőttek és gyerekek, flegmák és rémültek, alkalmazkodók és vagányok bukkannak fel mellette a tömegből és sodródnak el mellőle. Ő pedig csak van és megfigyel, egész addig, míg sok véletlennek és szerencsés vagy szerencsétlen fordulatnak köszönhetően haza nem kerül. Hisz nincs olyan képtelenség, amit ne élhetnénk túl természetesen… – olvasható a Magyar Filmunió honlapján.

A Sorstalanságot a közönség február 10-től láthatja a mozikban. Az alkotást 34 kópiával kezdik vetít

Comments are closed.