Origo

Indul a Filmszemle

2005. február 1., kedd, 14:06

Február 1-től 8-ig rendezik meg a 36. Magyar Filmszemlét. A magyar film ünnepének tartott egyhetes, több helyszínen zajló rendezvényén a megszokott programokhoz idén számos filmes újdonság, induló Jancsó-portál, kisfilm-adatbázis, plakátverseny is társul. 21 játékfilm, köztük az Argo, a Nyócker! és az Állítsátok meg Terézanyut! küzd meg a Filmszemle nagydíjáért.

„Azt mondják, ha esik a hó, Filmszemle is lesz. Most már esik” – mondta Sipos Áron, a Filmszemle Tanács elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján. Február 1-én kezdődik a 36. Magyar Filmszemle. Idén 24 játékfilmet, 42 dokumentumfilmet, 26 kisjátékfilmet és 10 kísérleti filmet tűznek műsorra a tavalyról már ismerős helyszíneken, a Mammut moziban, a Millenáris Teátrumban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ezúttal csatlakozik hozzájuk a Bem mozi, ahol a versenyprogramban nem szereplő dokumentumfilmeket vetítik majd, valamint a Kultiplex, ahol a kísérleti és kisjátékfilmekből mutatnak be válogatást.

A Filmszemlét Pejó Róbert Dallas Pashmende című alkotása nyitja meg február 2-án. A nyitóünnepségen adják át „A Magyar Mozgókép Mestere” művészeti díjakat, valamint az életműdíjakat a Budapest Kongresszusi Központban. Ugyanitt tartják majd február 8-án a záróünnepséget is, ekkor tartják a díjkiosztót, és levetítik Koltai Lajos Sorstalanság című filmjét.

A játékfilmek premier vetítéseit a Millenáris Teátrumban tartják. A Mammut moziban az információs szekcióban további filmeket, televíziós alkotásokat és animációs műveket mutatnak be, és a tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezik az In Memoriam vetítéssorozatot, mely a közelmúltban elhunyt filmes alkotók  munkásságának állít emléket.

A Filmszemle nemcsak vetítésekből áll, szakmai tanácskozásokra, fórumra, könyvbemutatókra és nemzetközi tanácskozásokra is sor kerül, a Nemzeti Filmiroda pedig tájékoztatót tart. A Játékfilmes zsűri elnöke Gazdag Gyula rendező, a többi tag Medvigy Gábor operatőr, Szilágyi Ákos esztéta, Kéri Ádám képzőművész és egyetemi tanár,valamint Hutlassa Tamás producer. A dokumentumfilmeket Sára Sándor rendező, Székely Orsolya rendező-producer és Gulyás Gyula rendező bírálja el. A kísérleti és kisjátékfilmek győztesét Ferenczi Gábor rendező, Pálos György rendező és Bikácsy Gegely esztéta-kritikus választja ki. A rendezvénysorozat végén a három zsűri nyilvános vitán értékeli a szemle alkotásait.

Idén rekordszámú külföldi vendég látogat el a Magyar Filmszemlére, eljönnek a cannes-i filmfesztivál válogatói, a moszkvai, a Karlovy Vary-i és a chicagói fesztivál képviselői, valamint jelen lesznek az American Film Institute emberei is.

A Filmszemle költségvetése 150 millió forint, az összeg nagy részét a Mozgókép Közalapítvány állta. A játéfilmek elkészültének összköltsége 7 milliárd 200 millió forint volt. 2004-ben 1,5 millió néző váltott jegyet magyar produkcióra.

A 36. Magyar Filmszemle játékfilmes versenyprogramjában 21 játékfilmet vetítenek, közülük tizenegy alkotást ősbemutatóként láthat a szakma és a közönség. Az információs szekcióban, versenyen kívül további három játékfilmet tűznek műsorra, Koltai Lajos Sorstalanság-át, Szabó István Csodálatos Júliá-ját és Szabó Lászlótól Az ember, aki nappal aludt című alkotást.

A következő oldalakon az idei versenyprogramban részt vevő játékfilmekkel ismerkedhet meg.

Argo, Terézanyu, Boniésklájd

Argo

Rendező: Árpa Attila

Szereplők: Kovács Lajos, Oszter Sándor, Görög László, Nagy Feró, Csuja Imre, Ruttkay Laura, Gyafi, Mucsi Zoltán, Balogh Ádám, Kókai Zoltán, Kiss József, Scherer Péter, Csuha Lajos, Bitskey Lukács, Honti György, Steiner Kristóf, Gallusz Nikolett

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A kereskedelmi média fenegyerekének tartott Árpa Attila akcióvígjátéka a legendás ókori aranybagoly körül bonyolódik. Kincsre pályázó lúzer diákok, biztonsági őrökből lett piti bűnözők és profi külföldi rosszfiúk vesznek részt az egész országon átívelő hajszában. Látványos lövöldézesekkel és robbanásokkal teli versenyfutás során végigszáguldanak kis hazánkon, a puszta közepén, a végcélnál pedig mindenki szembe találja magát a másikkal.

Olvasnivaló: Bazd meg! – kritikánk a filmről, Interjúnk Árpa Attilával

* * *

Állítsátok meg Terézanyut!

Rendező: Bergendy Péter

Szereplők: Hámori Gabriella, Ónodi Eszter, Schell Judit, Major Melinda, László Zsolt, Nagy Ervin, Csányi Sándor, Nagy Zsolt, Elek Ferenc, Hujber Ferenc, Haumann Péter, Molnár Piroska, Bács Ferenc, Csomós Mari, Kiss Mari, Bánfalvy Ágnes, Végvári Tamás, Csuja Imre

Nézzen rengeteg képet a filmből!

Rácz Zsuzsa bestseller szingliregényének filmváltozata a szép és okos, ám nagyon bizonytalan és esetlen Kéki Katáról szól. Kata egyszerre veszíti el az állását és a pasiját, újat találni pedig egyikből sem egyszerű. A vicces kalandokkal teli, néha fájdalmas boldogságkeresés során kiderül, hogy a szerelem sokszor ott van az ember orra előtt, de előbb önmagát kell megtalálnia.

Olvasnivaló: Egyedülálló nő megosztaná baját – kritikánk a filmről, Fehér lovas hercegre várva

* * *

A miskolci boniésklájd

Rendező: Deák Krisztina

Szereplők: Ráczkevy Ildikó, Karalyos Gábor, Gazsó György, Hámori Gabriella, Haumann Máté, Lengyel Tamás

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A 2000-es év legnagyobb hazai bűnügyi szenzációja volt a miskolci bankrablópáros tragédiába torkolló története. A tizenhat éves lány és huszonöt éves szerelme hónapokig menekült, bújkált a rendőrség elől. Elfogásuk után a fiú öngyilkos lett, a Bonnie-nak keresztelt Tünde pedig börtönbe került, ahol megírta mindazt, amin keresztülment. A regény nyomán készítette el Deák Krisztina A miskolci boniésklájd-ot.

Olvasnivaló: Szubjektív boniésklájd

Kész cirkusz, Nyócker, A porcelánbaba

Kész cirkusz

Rendező: Dyga Zsombor

Szereplők: Welker Gábor, Schmied Zoltán, Elek Ferenc, Udvaros Dorottya, Scherer Péter, Ónodi Eszter, Csuja Imre, Görög László, Tóth József, Nagy Zoltán

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A Tesó rendezőjének új filmje lendületes akcióvígjáték. Külvárosi vesztesek rohangálnak egy retikül után, van köztük negyvenes exfocista, törtető menedzserasszony, tolvaj szerető, cukorbeteg rendőr, notórius pornó-hasonmásozó srác. A film a hetvenes-nyocvanas évek fekete komédiáira emlékeztet, a fordulatok és a humor a karakterekből adódnak.

* * *

Nyócker!

Rendező: Gauder Áron

Szereplők: Szacsvay László, Szabó Győző, Badár Sándor, Horváth János, Jónás Judit, Gryllus Dorka, Csöre Gábor, Rajkai Zoltán, Roatis Andrea, LL Junior, Pindroch Csaba, Betz István

Nézzen még több képet a filmből!

A Nyócker animációs technikával készült, Budapest legrosszabb hírű kerületében játszódó, humoros Rómeó és Júlia-történet. A rajzolt figuráknak ismert magyar színészek és énekesek kölcsönözték az arcvonásaikat és a hangjukat. A dörzsölt fiatalok pénzt akarnak szerezni, hogy kibékítsék a szerelmespár ellenségeskedő szüleit, ezért időutazást tesznek az őskorba, és olajat fakasztanak a nyócker közepén. A film meg sem próbál elvonatkoztatni a kerület lakosaira vonatkozó sztereotípiáktól, sőt ezek adják a legfőbb poénforrást.

Olvasnivaló: Gettófirka – kritikánk a filmről

* * *

A porcelánbaba

Rendező: Gárdos Péter

Szereplők: Bertók Lajos, Csányi Sándor, Németh Judit

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A porcelánbaba Lázár Ervin Csillagmajor című elbeszéléskötetének három novellájából készült. A három történetet, A keserűfü-vet, A bajnok-ot és A porcelánbabá-t a feltámadás gondolatköre fűzi össze. A filmben amatőrök, tanyasi emberek játszanak. A Tanyán szeretni való, naiv, rafinált emberek élnek, de időnként idegenek érkeznek közéjük, akik magukkal hozzák a szégyent, a gyűlöletet és a pusztulást. Gárdos Péter szerint formailag, gondolatilag is más a mozi, mint korábbi filmjei, a Szamárköhögés, a Hecc vagy az Utolsó blues.

Csoda, halál, világszám

Csoda Krakkóban

Rendező: Groó Diana

Szereplők: Bíró Eszter, Maciej Adamczyk, Franciszek Pieczka, Békés Itala, Iván Dániel Ármin, Bartlomiej Swiderski, Stanislawa Celinska, Jerzy Trela

Nézzen még több képet a filmből!

Simó Sándor híres osztályának egyetlen női tagja egy régi zsidó legendáról készítette első nagyjátékfilmjét. Az antikváriumban dolgozó Piotr, akinek kisfiú korában nagyanyja egy titokzatos könyvről mesélt, találkozik egy fiatal restaurátor lánnyal. Kettejük és a kötet sorsa összefonódik. A rendezőnő a közép-európai zsidóság speciális kultúráját, az öntörvényű, autentikus, rejtélyes világ töredékeit próbálta a film erejéig összeilleszteni.

Olvasnivaló: Hófehérke az óriás törpék között

* * *

A halál kilovagolt Perzsiából

Rendező: dr. Horváth Putyi

Szereplők: Melis László, Verebes Linda, Takáts Kati, Schneider Zoltán

A Tarr Béla vezette TT Filmműhely első saját gyártású nagyjátékfilmje Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című kisregényének adaptációja. A stáb szinte minden tagja ezzel a filmmel debütál a maga feladatkörében. A film az alkotás problémájáról, közelebbről egy alkoholista íróról szól, aki megpróbál erőt venni magán, és szenvedései ellenére újra alkotni kezd.

* * *

Világszám!

Rendező: Koltai Róbert

Szereplők: Koltai Róbert, Gáspár Sándor, Tóth Orsolya, Györgyi Anna, Bodrogi Gyula, Jiri Menzel, Kulka János, Molnár Xénia, Iglódi István, Bács Ferenc, Nyári Zoltán, Ullmann Móni, Pelsőczy Réka

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A humoros, de lírai alkotás a szabadság, a történelem kihívásaihoz való alkalmazkodás lehetőségének kérdéseit veti fel. A cirkuszművész főhősök egy balul sikerült előadáson összetörik Rákosi elvtárs Sztálintól kapott, féltve őrzött karóráját,  emiatt Dodót, a bohóc testvérpár egyik tagját börtönbe zárják. Az „56-os események zűrzavarában Naftalin elindul a fővárosba, hogy kiszabadítsa bátyját.

Nagy Imre, Cseh Annamária, Rómeó

A temetetlen halott

Rendező: Mészáros Márta

Szereplők: Jan Nowicki, Moór Marianna, Jan Frycz, Cserhalmi György, Horváth Lili, Ady Hajdu, Kulka János, Mácsai Pál, Matej Landl, Csuja Imre, Csankó Zoltán, Nagy Ervin, Kováts Adél, Petra Lángova, Csányi Sándor, Vanda Turekova, Őze Áron, Czinkóczi Zsuzsa, Tordai Teri, Andorai Péter, Benedek Gyula

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A Kossuth-díjas Mészáros Márta Nagy Imre életútját vitte filmvászonra. A forradalom jelképévé vált politikus életében sokak szerint valami titok lappang, ami kommunista meggyőződése és moszkvai múltja ellenére halálig hűségessé tette Nagyot „56 eszméihez. A temetetlen halott sajátos keveréke a játékfilmnek és a dokumentumműfajnak. Nagy Imre hiteles szövegei, önéletrajza, elemzései, felszólalásai, cikkei, levelei, a bíróság előtt tett felszólalása, korabeli filmek, híradóanyagok és fotók váltjá egymást a neves magyar, lengyel és szlovák színészek játékával. A temetetlen halott dramaturgja Jancsó Miklós volt.

* * *

A fény ösvényei

Rendező: Mispál Attila

Szereplők: Cseh Annamária, Cserhalmi György, Kovács Lajos, Soós Attila, Czukor Balázs, Szilágyi Enikő, Törőcsik Mari

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A film azt a kérdést járja körül, hogy mi történik, ha az ember elveszíti azt, ami a legfontosabb volt számára. Ez a közös a két főszereplő, a sikeres modell és az ötvösmester sorsában. A lány balesetet szenved, összeég az arca és a teste. Az ötvös a film elején komoly megrendelést kap, de fokozatosan romló szeme miatt nem tudja befejezni a feladatot. A modell a szépségét, az ötvös a látását veszíti fel. Hosszú időbe telik, mire sikerül megbékélniük a történtekkel, a pokoljárás végén a szálak összefutnak, és a két ember találkozik.

* * *

Rap, Revü, Rómeó

Rendező: Oláh J. Gábor

Szereplők: Gálvölgyi János, Csányi Dávid, Stohl András, Nguyen Ha Phuong, Monori Lili, Tóth Zoltán, Dobos Judit, Ónodi Eszter

Nézzen még több képet a filmből!

A zenés történet a nyolcadik kerületben játszódik, és magába sűríti a hírhedt környék összes jellegzetességét, a drogbizniszt, a maffiacsatákat, a roma rappereket, a kínai boltosokat és magyar körömpörköltet. A cím itt is több szálon futó cselekményre utal, a szabolcsi zenekar viszi a rap-vonalat, Rómeó neve fémjelezi az ázsiai lánnyal szövődő szerelmi szálat, a Revü pedig egy alvilági bár neve. Oláh J. Gábor szerint a film műfaja meghatározhatatlan, akciójelenetek keverednek érzelmes és humoros részekkel.

Ég veled!, Dallas, Csudafilm

Ég veled!

Rendező: Pacskovszky József

Szereplők: Natalia Szeliversztova, Dmitrij Pavlenko, Marco Bonini, Kállai Ferenc, Balla Eszter, Tóth Ildikó, László Zsolt, Pindroch Csaba, Foso Nicoletta

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A film magyar-olasz-kanadai koprodukcióban készült. Az Ég veled!-ben öt szál fut párhuzamosan. Az egyik szál az űrben játszódik, a többinek Moszkva, Róma vagy Budapest a helyszíne. A történetek különbözőek, a szereplők között van tinédzser és van hetvenéves is. Az összekötő kapocs a nő-férfi viszony, a jelenetek pedig a világ abszurditásra világítanak rá.

* * *

Dallas Pashamende

Rendező: Pejó Róbert

Szereplők: Bogdán Zsolt, Gryllus Dorka, Nyári Oszkár, Székely B. Miklós, Radu Amzulescu, Mányoki Bence, Hollai Kálmán

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A magyar-német-osztrák koprodukcióban készült film egy hatalmas szeméttelep tőszomszédságában fekvő lepusztult cigánytábor életét mutatja be. Radu, a tanító 15 év után tér vissza ide, gyerekkora színhelyére, hogy elintézze az apja temetésével kapcsolatos teendőket. A lakói által ironikusan, a sorozatra utalva Dallasnak nevezett helyen nincs víz, se villany, se vécé. A bádog- és dobozviskókban élő emberek papírt, fémet és üveget keresnek a szeméthegyen, hogy eladhassák a MÉH-nek.

* * *

Csudafilm

Rendező: Ragályi Elemér

Szereplők: Katerina Didaskalou, Kern András, Rudolf Péter, Badár Sándor, Derzsi János, Cserna Antal, Kovács Lajos, Hunyadkürty György, Nagy Mari, Gordon Zsuzsa, Soós Edit, Kőmíves Sándor

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

Az elismert operatőr, Ragályi Elemér első rendezésében Kern András hajléktalant játszik, akihez egy nap csodálatos hírrel ügyvédek érkeznek a Baross téri aluljáróba. Kiderül, hogy távoli görög rokona luxusszállodát hagyott rá. Rögvest el is indulnak Krétára, de a szerepváltás nem megy könnyen, a főhős még mindig előszeretettel lejár a partra üres üveget gyűjteni. A Csudafilm romantikus vígjáték, de a könnyed műfaj ellenére a rendező nem titkolt célja volt, hogy felhívja a figyelmet a hajléktalanokra, és empátiát ébresszen irántuk.

Olvasnivaló: Nem történt csuda – kritikánk a filmről

Zsiguli, Le a fejjel!, Fekete kefe

Zsiguli

Rendező: Szőke András

Szereplők: Szarvas József, Gazdag Tibor, Györgyi Anna, Gáspár Sándor, Badár Sándor, Szőke András, Zelei Gábor

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A rendszerváltás körüli zavaros időkben két simlis rendőr az előléptetéssel kecsegtető dinnyés-ügy nyomába ered. A cselekmény az abszurd felé hajlik, kitüntetés helyett egy Iránba tartó kamionon találják magukat a szereplők. A Kis vakond és a Vattatyúk alkotójának új filmjében olyan jellegzetes figurák tűnnek fel, mint a szexéhes Piroska rendőrtiszt, a helyi keresztanya, Szigorú Margitka és a korrupt törzsőrmester.

* * *

Le a fejjel!

Rendező: Tímár Péter

Szereplők: Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Bajor Imre, Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Murányi Tünde, Garas Dezső, Ganxta Zolee

Nézzen sok képet a film forgatásáról!

A középkorban játszódó komédia egy lökött király és szolgalelkű pohárnoka körül forog. Az uralkodó egy készülő puccs miatt álruhát ölt, és ideiglenesen koldusnak öltözve a lovagi címre áhítozó pohárnok házába költözik, ahol igencsak zajlik az élet. A feleség a sztárhóhérral készül lelépni, az anyós csótánnyá változtatja a papát, a kisebbik lány férfit akar fogni, a fiúnak pedig minden vágya, hogy valakit végre lefejezzenek.

Olvasnivaló: Mókás kivégzések Fóton, Ganxsta Zolee: „Nagy szart könnyű!”

* * *

Fekete kefe

Rendező: Vranik Roland

Szereplők: Bánki Gergely, Hajduk Károly, Hernádi Csaba, Réthelyi András

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

Az elsőfilmes Vranik Roland abszurd vígjátéka négy kisvárosi fiút állít a középpontba. A srácok nem tudnak mit kezdeni az életükkel, nincsenek motivációik. Kémányseprői átalánydíjakat szednek be, majd egy hatalmas karrierbeli ugrással Budapestre kerülnek kéménybélelő szakembernek. A film elmeséli egy napjukat, amibe valahogy egy kecske is belekeveredik. A rendező szerint az első húsz perc valóban megtörtént, a négy főszereplő, a négy fiú Vranik ismerőse volt.

Üvegfal, Kinder Garden

Üvegfal

Rendező: Erdőss Pál

Szereplők: Szalay Mariann, Anger Zsolt, Fullajtár Andrea, László Zsolt, Dóczy Péter, Terech Bianka, Szilágyi Tibor, Kaszás Attila

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A dokumentarista játékfilmjeiről ismert Erdőss Pál alkotása egy leukémiás kislány betegsége kapcsán beszél olyan társadalmi kérdésekről, mint az egészségügy helyzete, az alkoholizmus, az emberi kapcsolatok vagy az egyedülálló nők élete. A nyocéves kislánynak csontvelődonorra van szüksége. Számos konfliktus és kerülő után az édesanya Szabadkán élő alkoholista bátyját kéri meg, hogy segítsen.

* * *

Kinder Garden

Rendező: Szekeres Csaba:

Szereplők: Bordán Irén, Andy Heffler, Pásztor Edina, Bordán Lili

Nézzen még több képet a Szemle versenyfilmjeiből!

A film-noiros hangulató mozi a felnőtté válásról, a gyerekkor világának elhagyásáról mesél az abszurditás eszközével. A történet két párhuzamos szálon fut, az Amerikába került magyar nő és fia kapcsolata a Budapest külvárosában élő, Romániából áttelepült anya és lánya vizsonyára rímel. A film képi világa hidegségre és testetlenségre van kihegyezve.

[origo]

Comments are closed.