Origo

Idén is lesz magyar érdekeltség a Minardinál

2005. február 2., szerda, 12:00

Noha Baumgartner Zsolt minden bizonnyal nem folytat(hat)ja a Minardinál, nem marad „magyaros” pilóta nélkül a csapat. Paul Stoddart megegyezett Chanoch Nissanyval, aki tesztpilótaként dolgozik majd.

Az izraeli, de Magyarországon élő Chanoch Nissany lesz idén a Minardi egyik tesztpilótája. A már-már veteránnak számító, 41 esztendős sofőr elsősorban a fejlesztési munkákban segédkezik majd, a pénteki szabadedzéseken más kap lehetőséget.

Nissany furcsa karriert futott be, csak 2002-ben, 39 éves fejjel csapott fel versenyzőnek. Egy itthon lehúzott szezon és sok-sok siker után előbb eljutott a Nissan World Seriesig, majd belekóstolt a Forma-3000-be. Az elitkategóriáról is van már tapasztalata, a Minardi mellett korábban a Jordannél is tesztelt.

„Örömmel jelenthetjük be, hogy Chanochot tesztpilótának szerződtettük a 2005-ös idényre” – hangzottak Paul Stoddart szavai. „Az utolsó két teszten, amelyen részt vett, mindannyiunkat meggyőzött elszántságáról és odaadásáról, valamint bizonyította fizikai állóképességét is. Igaz, hogy versenyzői pályafutását csak nemrég kezdte, de annál több tapasztalatot szerzett eddig a különböző kategóriákban. Biztos vagyok benne, hogy nagy segítség lesz számunkra, annak pedig külön örülök, hogy leigazolásával újabb nemzetet kapcsoltunk be a száguldó cirkusz vérkeringésébe.”

Izrael korábban még nem delegált pilótát a Forma-1-be, így ez a premierek hete: kedden érkezett a hír, hogy a Jordan egyik versenyzője az indiai Narain Karthikeyan lesz. Nissany menedzsere egyébként a korábban Baumgartner Zsolt útját egyengető Frank Tamás, aki kérdésünkre elmondta, a tesztpilótasághoz is kellett az izraeli szponzorok segítsége. „Nissany negyedik számú pilóta lesz, amennyiben azonban megszerzi a szuperlicencet és a csapaton belül valakivel történik valami, akár versenyezni is beugorhat” – mondta a Tel Avivban tartózkodó menedzser. A Minardi eddig csak a holland Christijan Alberst szerződtette, a másik állásra szintén Frank pártfogoltja, az osztrák Patrick Friesacher a legesélyesebb. „Róla most nem szeretnék semmit mondani, maradjunk annyiban, hogy az elkövetkezendő egy-két napban sok kérdőjel kiegyenesedhet.”

Portugál lapértesülés szerint különben megvan a Jordan másik pilótája is, állítólag a Minardival kapcsolatban is emlegetett, tavaly tesztpilótaként dolgozott Tiago Monteiro lett/lesz a befutó. Karthikeyanhoz hasonlóan Monteiro is a Midland-sportigazgató Trevor Carlin egyik embere, egyes információk szerint már csak a hivatalos bejelentésre kell várni. Amennyiben valóban szerződést kap, Mario Araujo de Cabral, Pedro Matos Chaves és Pedro Lamy után negyedik portugálként bizonyíthat a száguldó cirkuszban.

[origo]

Comments are closed.