Magyar Rádió

Hírösszefoglaló, 2005. február 2., 8 óra

2005. február 2., szerda 7:51

474329 olvasás

Nyilvánosságra hozhatók a kormányfő aktái

A miniszterelnök szerint az ügynöktörvénynek azt kellene szolgálnia, hogy ne legyenek olyan társadalmi csoportok, amelyek múltját nem ismerheti meg a közvélemény. Gyurcsány Ferenc hozzájárult, hogy nyilvánosságra hozzák a személyét érintő összes olyan dokumentumot, amely esetleg a Történeti Levéltárban megtalálható.

Egyeztetés az államfő jelöléséről

A köztársasági elnök jelöléséről április közepéig egyeztet az MSZP és az SZDSZ, mielőtt nyilvánosságra hoznák javaslataikat. Hiller István és Kuncze Gábor pártelnök találkozóján a szabaddemokraták elnöke sürgette az egészségügy átalakítását és szükségesnek nevezte a négypárti egyetértést az ország versenyképességét javító adócsökkentésről. Hiller István azt emelte ki, hogy a társadalmi igazságosság kérdésével együtt kell a versenyképességet vizsgálni.

Fidesz: fizessen az OM

A Fidesz felszólította az Oktatási Minisztériumot, hogy azonnal utalja át az Esély a Tanulásra Közalapítványnak járó támogatást. Pokorni Zoltán a párt szakpolitikusa ezt azért szorgalmazta, hogy a nehéz szociális helyzetű támogatott hallgatók ösztöndíjának kifizetése zökkenőmentes legyen. Az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára közölte, az ösztöndíjak kifizetését már múlt héten kezdeményezték az Államkincstárnál és rövid időn belül megkapják a hallgatók, illetve az intézmények.

Euró: legjobb esetben 2010-ben

Magyarország legkedvezőbb esetben 2010-ben vezetheti be az eurót, amihez viszont komoly költségvetési kiigazításra lenne szükség – véli a Fitch nemzetközi hitelminősítő. Az elismert londoni cég szerint az évtized vége előtt a négy közép-európai ország közül csak Szlovákia lesz képes csatlakozni az euróövezethez.

EU munkanélküliség: 8,9 százalék

Az Európai Unióban átlag 8,9 tized százalék volt a munkanélküliség decemberben – közölte a közösség statisztikai hivatala. Ez két tized százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Hazánkban október és december között 6,3 százalék volt a munkanélküliség, 8 tized százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Nyomoznak Charles Zentai után

Nyomozást indított a magyar katonai ügyészség az Ausztráliában élő magyar származású Charles Zentai után. A feltételezett náci háborús bűnös ellen a Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján nyomoznak. Az ismert nácivadász szervezet szerint a férfi 1944-ben részt vett egy 18 éves zsidó fiú meggyilkolásában.

Comments are closed.