Magyar Rádió

Hírösszefoglaló, 2005. február 2., 21 óra

2005. február 2., szerda 21:02

475229 olvasás

200 milliárd 4200 pályázónak

Magyarország a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 5 milliárd forinthoz jutott az Európai Uniótól, míg a kohéziós alapból 25, a SAPARD előcsatlakozási alapból 20 milliárdhoz – közölte a kormányszóvivő a kabinet ülése után. László Boglár elmondta, hogy eddig a pályázatok 30 százalékát bírálták el, és összesen 4200 pályázó jutott támogatáshoz összesen 200 milliárd forint értékben.

Duplájára nő az iskolatej-program

Több mint duplájára növeli a kormány idén az iskolatej-programra elkülönített összeget. A megnövelt keretből több önkományzat is részesül, a gyógypedagógiai, illetve az integrált, valamint a sajátos képzésben részesülők esetében, pedig 100 százalékos lesz a programhoz nyújtott állami támogatás.

70 millió a szökőárral kapcsolatos magyar költségek kiegyenlítésére

Közel hetven millió forinttal járul hozzá a kormány a délkelet-ázsiai szökőárral kapcsolatos magyar költségekhez. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az összegből közel 40 millió forintot a magyar turisták hazautazásával kapcsolatos költségekre, majd 35 millió forintot a Malév charterjárataira, és 5 millió forintot az utazási cégek számlával igazolt költségeire fordítanak. A kormány 30 millió forintot hagyott jóvá a két magyar önkéntes orvoscsoport Dél-kelet Ázsiába való utazására.

Korózs: A Fidesz hergeli a közvéleményt

Az esélyegyenlőségi minisztérium politikai államtitkára nem vitatja, hogy a létminimum alatt élők aránya 30 százalék körüli, de szerinte az elmúlt két évben nem nőtt a szegénység. Korózs Lajos Rogán Antal fideszes frakcióvezető-helyettes kijelentéseire válaszolva azt mondta, hogy a Fidesz az ilyen adatokkal hergeli a közvéleményt. Az államtitkár kijelentette, hogy ez a kormány tette adómentessé a minimálbért, a szociális törvény módosításával növelte a lakhatási támogatást, bevezette az időskori járadékot, valamint növelte a fogyatékos gyermeket nevelő hátrányos helyzetű családok támogatását.

Fidesz: Független szakértő is vizsgálja meg a tankönyvkiadó eladását

Az ÁPV Rt. felügyelő-bizottsága vizsgálja Nemzeti Tankönykiadó eladását, mint bármely olyan ügyletet, ami a társaság gazdálkodásába tartozik – közölte a kormányszóvivő, válaszul a Fidesz alelnökének bírálatára. László Boglár úgy vélte: a követelés, hogy az üzletet független szakértők vizsgálják, azt jelenti, hogy Pokorni Zoltán nem bízik az ÁPV Rt. felügyelő-bizottságának függetlenségében, holott abba a Fidesz is delegált tagot. A Fidesz alelnöke szerint csak független szakértők bevonásával derülhet ki: indokolt volt-e, hogy a pályáztatás során a vételár 700 millió forinttal csökkent.

Az ügyészségen a Wiesenthal-központ igazgatója

A Katonai Ügyészségen tárgyalt a Simon Wiesenthal Központ igazgatója. A tárgyalás részleteiről egyelőre nem tájékoztattak. Efraim Zuroff, az Ausztráliában élő, magyar származású feltételezett háborús bűnös, Charles Zentai ügyében érkezett Magyarországra. A központ azzal gyanúsítja Zentait, hogy 1944-ben Budapesten részt vett egy 18 éves zsidó fiú meggyilkolásában. A Budapesti Katonai Ügyészség a napokban nyomozást rendelt el a Zentai ügyben. Tájékoztatásuk szerint, kihallgatják Charles Zentait, amire az Ausztrália és Magyarország közti kiadatási egyezmény lehetőséget ad.

Comments are closed.