Magyar Rádió

Hírösszefoglaló, 2005. február 2., 11 óra

2005. február 2., szerda 11:00

474576 olvasás

Valószínűleg megbízásból gyilkolták meg a horgosi magyar családot

Feltehetően üzleti okok miatt gyilkoltak meg egy hattagú magyar családot az észak-bácskai Horgoson – mondta a közigazgatási terület vezetője, Magyarkanizsa polgármestere a Magyar Rádiónak. Az áldozatok között két gyermek is van: egyikük másodikos, testvére pedig hatodikos volt az általános iskolában. Mindannyiukat fejbelőtték. A rendőrség szerint a brutális gyilkosság a múlt hét közepén történt, de csak tegnap derült rá fény, miután az egyik nagypapa megpróbált bejutni a házba. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke megdöbbentő bűnténynek, kivégzésnek nevezte az esetet.

Roma Évtized Szófiában

Szófiában a bolgár és a magyar kormányfő elnökletével megkezdődött a romák felzárkóztatását célzó nemzetközi konferencia. A rendezvényen mintegy 130 vendég vesz részt, köztük az Európai Bizottság és az Európa Tanács képviselői, valamint nyolc közép- és kelet-európai ország vezetői. A Roma Évtized című program kiterjed a szegénység és a diszkrimináció elleni küzdelemre, valamint a nemek közötti társadalmi esélyegyenlőség kérdéseire is.

Amnesztiát kaphatnak a palesztin fegyveresek

Egy közösen készített izraeli-palesztin tervezet szerint amnesztiát kaphatnak azok a palesztin radikálisok, akik önként leadják fegyvereiket, és írásban megígérik, hogy nem támadnak izraeli célpontokat. Ilyen esetben az izraeli hatóságok lemondanának arról, hogy elfogják a terrortevékenységgel gyanúsított palesztinokat. Az amnesztiáról döntő vegyes-bizottság létrehozásáról a héten határoz az izraeli kormány – közölte az izraeli védelmi minisztérium illetékese.

Javult a pápa állapota

Jobban van a pápa, akit tegnap légzési nehézségekkel vittek kórházba. II. János Pál vasárnap óta influenzás, tegnap 38 fokos láza volt és heves gégegörcs-rohamok léptek fel nála. A katolikus egyházfőt a Vatikántól nem messze, a Gemelli-klinikán ápolják. Az első orvosi jelentés szerint nincs az intenzív osztályon, és nyugodtan töltötte az éjszakát. A 84 éves, Parkinson-kórban is szenvedő pápa lemondta a hónap elejére tervezett programjait.

Rekordmagasságban a munkanélküliség Németországban

A háború óta nem volt annyi állástalan Németországban, mint most. A német központi munkaügyi hivatal adatai szerint az idén januárban 440 ezerrel többen, 5 millió 37 ezren voltak munka nélkül, mint egy évvel korábban. Szakértők a hirtelen ugrást azzal magyarázzák, hogy a statisztikában megjelentek az eddig szociális segélyen élő, munkaképes emberek is Németországban.

Szlovéniába ért az iraki magyar kontingens felszerelése

Megérkezett a szlovéniai Koper kikötőjébe az Irakban szolgált magyar katonai kontingens felszerelése. A másfélszáz jármű, illetve konténer két hete indult el Irakból egy bérelt angol katonai hajón. A szállítmányt Szlovéniából vasúton hozzák haza.

Ismét szén-monoxid mérgezés

Vélhetően szén-monoxid mérgezés miatt halt meg egy idős nő hajnalban Budapesten a XVII. kerületben. A halál pontos okát azonban a rendőrség Szerint csak a boncolás után lehet megmondani. A 92 éves asszonyra szomszédai találtak rá családi házában, a mentők már nem tudtak segíteni rajta. Az épületben füst és kisebb tűz is volt, amelyet a kályha okozott.

Comments are closed.