Origo

BBC lapszemle – 2005. február 1.

2005. február 1., kedd, 8:27

Amíg az európai lapok tegnap javarészt a iraki választásokon való magas részvételt értékelték, mára a várható eredményt és annak Irak jövőjére gyakorolt hatását elemzik.

El kell ismerni, hogy Bush elnök nem hátrált meg azokkal szemben, akik a terrorizmus veszélye miatt az iraki választások elhalasztását szorgalmazták – írja a francia Le Monde. Az elnök konoksága – ami egyben a gyengéje is – most jó szolgálatot tett, és igazán nehéz lenne szemrehányást tenni neki azért, mert az irakiak végül szabad választásokon vehettek részt. A választók elszántak voltak, ám a szavazás után most rajtuk a sor, hogy az egymással szemben álló erők által lerombolt ország újjáépítésébe belekezdjenek.

A szintén párizsi Liberation szerint a magas részvételi arány azt mutatta, hogy a demokrácia fontosabb érték az irakiak számára, mint ahogyan azt sok arab-szakértő vélte. Ám a lap hozzáteszi: ettől még a félelmek azonban megmaradnak, hiszen a demokrácia új fogalom az országban, és robbanóanyag nélkül is veszélyes lehet.

Tahrir, vagyis szabadság – a brit Independent szerint erre szavaztak vasárnap Irakban, ám a szó jelentése más, mint amit a nyugati sajtó ért rajta: szólásszabadságot, mozgásszabadságot, és az amerikaiakkal szembeni szabadságot jelenti. Egyre nagyobb lehet a távolság a két Irak között: amit Washington és London elképzel, illetve ami a valóság. Tony Blair vasárnapi beszédében sikernek nevezte a választásokat, miközben egy szót sem ejtett a britek eddigi legnagyobb iraki veszteségéről, a lezuhant Hercules katonai repülőgépről. Miért lepődünk meg azon, ha nem jutnak el hozzánk a hírek arról, hogy hány iraki hal meg naponta, vagyis milyen a valós Irak – írja a brit lap.

A német Sueddeutsche Zeitung igencsak pesszimista az iraki választások politikai hatásaival kapcsolatban. A szavazás alatti merényletek kis száma, vagyis a meglehetős rendben zajló választás ténye keveset mond az irakiak vágyairól, még kevesebbet arról, hogy az eredmény milyen jelentősségel bírhat az ország jövőjére nézve. Megeshet: csak a vallási és egyéb ellentéteket szilárdítja meg, hiszen a választók ezek alapján szavaztak – írja a lap, hozzátéve: középtávon, amennyiben az amerikaiak elhagyják az országot, puccsok, széthúzás, akár polgárháború is jöhet még.

A barcelonai El Periodico szerint Bush elnöknek az iraki választások az elmúlt három hónap második politikai győzelmet hozták, ám valójában az iraki népet illeti a dicsőség. A lap arra figyelmeztet, hogy az új kormánynak biztosítania kell a rendet az országban, követelnie kell a megszálló csapatok kivonását, és olyan alkotmányt kell létrehoznia, amely megfelel síitáknak, szunnitáknak és kurdoknak egyaránt. És ebben a helyzetben nem múlt el az esetleges polgárháború veszélye, amíg az iraki beavatkozás jogosságát sem bizonyították egyelőre – írja a spanyol lap.

A szlovák Pravda szerint sem lehet a választások után megnyugodni. Először Irak környezete is instabil, a szélsőségesek Irakba való beáramlása nem fog megszűnni, és megeshet: az arab világ végül örömmel veszi, hogy Izraelen kívül egy másik ellenséges állam is található a térségben. – írja a szlovák lap.

(BBC)

Comments are closed.