MNO

A választásoknál több kell a demokráciához Irakban

Az észak-amerikai lapok szemléje

2005. február 1. 10:10

Simon Zoltán

Egyre kevesebb iraki támogatja a szekuláris államot – figyelmeztet a New Republic. Törölték az FOX TV muszlim terroristákról szóló sorozatának néhány jelenetét – írja a Free Congress Foundation. Hillary Clinton kilábalhat a Demokrata Pártot sújtó nehéz időkből – olvasható a Washington Timesban. Piacra dobták a Pókember indiai változatát – így a Weekly Standard.

The New Republic

A New Republic magazin arra figyelmeztet az iraki választások kapcsán, hogy a liberális demokráciához több kell a választásoknál. Még mielőtt az irakiak az urnákhoz járultak, hogy leadják voksaikat, közvéleménykutatások szerint egyre kevesebben támogattak egy ténylegesen szekuláris államot, illetve a jogállamokban fellelhető polgárjogokat. A „nem liberális” pártok ugyanakkor nagy népszerűségnek örvendtek. Ráadásul számos liberális vezetőnek menekülnie kellett, tönkrement anyagilag, vagy meggyilkolták.

Free Congress Foundation

Ahogy arról az MNO lapszemle beszámolt, a FOX TV fittyet hányva a politikai korrektségnek, muszlim terroristákat tervezett felvonultatni a 24 című sorozatának új epizódjaiban. Most kiderült, hogy a FOX mégis beadta a derekát, mikor a CAIR nevezetű muszlim lobby csoport tiltakozott a tv csatornánál. Bár közel-keleti források szerint a FOX zsidó összeesküvések eszköze, a csatorna most mégis több tervezett jelenetet is törölt, nehogy azok negatív irányba befolyásolják a muszlimok megítélését Amerikában. Ebben a lépésben az sem gátolta a FOX-ot, hogy a fent említett CAIR három tisztviselőjét is letartóztatták terrorizmussal kapcsolatos vádakkal.

Washington Times

Hillary Clinton politikai zsenialitását dicséri a Washington Times főszerkesztője, mondván, hogy a jobboldal nyelvén beszélni kezdő baloldali szenátornak sikerülhet az, ami a legtöbb demokratának nem fog: kilábalni a Demokrata Pártot sújtó nehéz időkből. Ahogy a főszerkesztő írja, a Clinton házaspár, köszönhetően kiváló politikai érzékének, jóval demokrata társai előtt jár a közvélemény megnyerésében. Hillary most egy, már-már vallásos konzervativizmus jegyeit mutatja hivatalos felszólalásaiban. Persze mindez csak színjáték, hiszen a szenátor továbbra is a politikai spektrum bal oldalán helyezkedik el- állítja a főszerkesztő.

Weekly Standard

Az amerikai pop-kultúra akkora népszerűségnek örvend világszerte, hogy most piacra dobták a Pókember indiai változatát. Peter Parkerből így lett Pavitr Prabhakar, és a tudomány szerepét a mágia vette át az indiai Pókemberben.

Comments are closed.