Hírtv

A német hadsereg megadta magát – A nap krónikája

Dátum: 2005. Feb. 02., Wednesday, 14:47

Rovat A nap krónikája

Hogy mi történt ezen a napon a múlt században? Megtudhatja A nap krónikájából, minden nap a hirtv.net-en. Felidézzük a jelentősebb eseményeket, a tudomány és kultúra érdekességeit, amire érdemes emlékeznünk.

1929. február 2-án a Niagara vízesés megóvásáról írt alá szerződést az Egyesült Államok és Kanada. A két ország határán lévő zuhatagnak az indiánok a „mennydörgő víz’ nevet adták. A Niagara körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak végén alakult ki. A hegyhát, amelyről 55 méteres eséssel a víz dübörögve zúdul lefelé, eredetileg 11 kilométerrel északabbra volt. Az évszázadok során a másodpercenként 7000 tonna víz ennyit mart le belőle.

***

Miután január utolsó napján a német hadsereg déli, a sztálingrádi katlanban rekedt csoportja Friedrich Paulus tábornok vezetésével letette a fegyvert 1943. február 2-án a haderő északi szakasza is megadta magát. A kapitulációval 107 ezer katona került szovjet hadifogságba. Már 1942 őszére nyilvánvalóvá vált, hogy a bakui olajmezők meghódítását nem lehet keresztülvinni. A Sztálingrád körüli harcokban a várost teljesen lerombolták. Az öt és fél hónapos csatában több mint 100 ezren vesztették életüket. A sztálingrádi vereség a második világháború végének kezdetét jelentette.

***

1995. február 2-án izraeli és arab vezetők Kairóban a közel-keleti béke felélesztéséről tanácskoztak. Jichak Rabin kormányfő megérkezése előtt elmondta, azt fogja követelni a PFSZ-től, hogy tegyen többet az izraeliek elleni támadások leállításáért. Ellenkező esetben teljesen lezárják a megszállt területeket, és megtagadják a palesztinok belépését. A palesztin hatóságok szerint ez kollektív büntetés alkalmazása lenne.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://hirtv.hu/modules

Comments are closed.