Origo

A katonai ügyészségen az ausztráliai náci ügye

2005. február 2., szerda, 11:21

Nyomozást rendelt el a katonai ügyészség Charles Zentai, Ausztráliában élő, feltételezett náci háborús bűnös ellen. A második világháború idején zászlósként szolgáló férfit egy zsidó fiú meggyilkolásával gyanúsítják, a régi nyomozati és bírósági anyagok szerint számos egybehangzó tanúvallomás szól ellene.

Nyomozást rendelt el a katonai ügyészség Charles Zentai, Ausztráliában élő, feltételezett náci háborús bűnös ellen – közölte Ács Tibor, a katonai ügyészség szóvivője. A magyar származású, Ausztráliában élő férfit a Simon Wiesenthal Központ azzal gyanúsítja, hogy 1944-ben részt vett egy 18 éves zsidó fiú meggyilkolásában.

„Megkaptuk a feljelentést, a mellékleteit megvizsgáltuk, úgy döntöttünk, hogy nyomozást rendelünk el” – mondta a katonai ügyészség szóvivője. Ács Tibor közlése szerint a nyomozás két hónapig tart majd, ennyi idő áll rendelkezésre a bizonyítékok összegyűjtésére és megismerésére. Mivel Ausztráliának van Magyarországgal kiadatási egyezménye, Charles Zentait kihallgathatja gyanúsítottként a katonai ügyészség – tette hozzá. „Ha úgy látjuk, hogy tényleg bűnös, akkor vádat emelünk a bíróságon” – mondta Ács Tibor. Megjegyezte: az eljárás során nem kötelezi őket az a tény, hogy a Simon Wiesenthal központ már nyomoz Charles Zentai ügyében.

A Perthben élő Charles Zentai nyomára a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében bukkantak a jeruzsálemi Wiesenthal-központ nácivadászai. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal központ igazgatója szerdán tárgyal Zentai ügyéről az Igazságügyi Minisztériumban, és csütörtökön sajtótájékoztatót tart erről.

(MTI)

Comments are closed.