Mozaik

sofar, 2005. február 01. 23:00  JNA24 médiafigyelő, 168 Óra Add comments

168 Óra

2005. február 3. Csütörtök

Balázs 2005/5

2005. február 02.

2005/5

Köztünk szólva

Bácskai szita

– ÍGY KEZELD AZ ÜGYNÖKÖDET Közélet

Álomhatár fölött

– SZALAY-BERZEVICZY ATTILA A BUXRÓL

Alkotmányozó blöff?

– KÉTHARMADOS HIBALISTA

Vasfegyelem

Pesti licit

Polgári Heti hetes

Egy levél

Második start

– LAMPERTH MÓNIKA A GYORS PÁLYA ELŐNYEIRŐL

Szómágia Háttér

A Seuso-labirintus

– PÉNZ BESZÉL, KATI HALLGAT

Világbor Egerben Mostanában

Hidegség Kultúra

A panoptikumon túl

Betondzsungel

A fájdalom embere

Az ifjú Churchill kalandjai

Nagy Könyv

A bölcsek követei

– DEÁK PÉTER EGY JOBB VILÁG ESÉLYEIRŐL

Magánfilmtörténet

– MAKK KÁROLYÉLETMŰVE

Képes vagyok újrakezdeni

– BÁN FERENC A ZÁRT TEREKRŐL E-világ

Házhoz jön a hivatal Pesti korzó

Duna-korzó Anno

Ezt kérdeztük 1993-ban Glóbusz

Palesztin szivárvány

Mozaik Európa

Európai útlevél

Filmeka dobozban Autótükör

Bűvös kocka Levélhullás

Olvasóink írták

Utolsó oldal

Lapszemle

Mozaik

2005/5 – Glóbusz

168 Óra

Ha elkerülhetjük…

„Mi nem akarunk háborút a Közel-Keleten, ha elkerülhetjük” – jelentette ki az NBC televízióban Dick Cheney, amikor Irán atomprogramjáról kérdezték, hozzátéve, hogy Teherán támogatja az Amerika ellen irányuló terrorizmust, és ezzel a világbékét fenyegető fő veszéllyé válik. Az Egyesült Államok alelnöke abbeli aggodalmának (reményének?) adott hangot, hogy Tel-Aviv úgy dönthet: megelőző katonai csapással likvidálja Irán nukleáris kapacitását. (Hasonló akcióra volt példa 1981-ben, amikor izraeli repülőgépek lebombázták az épülő iraki atomreaktort.)

Fehérek közt…

A Reader”s Digest című, tizennyolc európai nyelven is megjelenő amerikai folyóirat dr. Leonyid Rosal orosz gyermekorvosnak ítélte Az év európaija címet és a vele járó 5000 eurót.

Rosal doktor húsz országban (köztük a Perzsa-öbölben, Jugoszláviában, Indiában, az Egyesült Államokban) vett részt háborúk, tömegkatasztrófák következményeinek felszámolásában, míg a csecsen terroristák által elfoglalt moszkvai Dubrovka Színházból és a beszlani iskolából több tucat túsz elengedését eszközölte ki.

Gyűlölködő lelkész

Svédországban fellebbviteli bíróság dönt Aake Green ügyében. A hatvanhárom éves lutheránus lelkipásztor prédikációjában azt mondta, hogy a homoszexualitás „mélységes rákdaganat az egész társadalom testén”, és hogy a melegek és leszbikusok iránti toleranciája miatt Svédországot nemzeti katasztrófa fenyegeti. A lelkészt a gyűlöletbeszédet tiltó törvény alapján az elsőfokú bíróság egyhavi szabadságvesztésre ítélte, amiben sokan a szólásszabadság megsértését látják.

Dohánymentes Bhután

Bhután lett a világ első országa, amely törvényen kívül helyezte a dohányzást, sőt a dohányt is. A himalájai királyságban ezentúl tilos nyilvános helyen dohányt árusítani és rágyújtani. A tilalom megsértőit a kéthavi átlagbérnek megfelelő pénzbüntetéssel sújtják.

A bhutániak remélik, hogy példájukat az egész világ követni fogja. Nemrégiben Írországban is megtiltották nyilvános helyeken a dohányzást, de a termék árusítását nem büntetik.

Másfél milliós gyűrű

Harmadszor is nekifutott a házasságnak az ötvennyolc éves Donald Trump amerikai ingatlanmilliárdos. Új hitvese a harminchárom éves szlovén szupermodell, Melania Knauss, aki sokáig kikosarazta, ám akit végül – a többi között egy másfél millió dollárba kerülő gyűrűvel – sikerült meghódítania. A Palm Beachben tartott esküvő fényét Muhammed Ali, Elton John és Michael Douglas jelenléte is emelte. Nem jött viszont el Trump két előző neje, pedig őket is meghívta. Talán sajnálták a pénzt az esküvői vacsorára, amelynek költségeit – némileg szokatlan módon – maguknak a vendégeknek kellett állniuk.

1023 Budapest, Bécsi út 3-5. Tel.: 335-1481, 335-1482, Fax: 335-1480 Email: [email protected]

IMPRESSZUM – MÉDIAAJÁNLAT

Comments are closed.