Forrás: Magyar Rádió

Állami kitüntetés a Nobel-díjas Avram Hershkonak

2005. február 1., kedd 11:11

A kémiai Nobel-díjjal elismert, karcagi születésű izraeli tudós, Avram Hershko professzor a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést vehette át a miniszterelnöktől.

Gyurcsány Ferenc rövid beszédében köszönetet mondott Avram Hershkónak a teljesítményéért, illetve azért, hogy megtartotta magyarságát: „Magyarország adósa tehetségéért, és mert nem tudta megtartani, és nem tudta megvédeni közösségét a tébolyult őrülettől” -hangsúlyozta a miniszterelnök. A tudós úgy értékelte Gyurcsány Ferenc hozzászólását, hogy a múltból tanult és a jövőre összpontosít. A kitüntetést – a kormányfő előterjesztésére – Mádl Ferenc köztársasági elnök adományozta a professzornak. Az Országház Munkácsy-termében rendezett ceremónián megjelent David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete, valamint Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

Avram Hershko 2004-ben kapott kémiai Nobel-díjat az izraeli Aron Ciehanoverrel és az amerikai Irwin Rose-zal együtt. A három tudós az 1980-as években kezdte el kutatni, hogyan bontja le az emberi szervezet a felesleges proteineket. A Nobel-díjas Avram Hershkót, szülővárosa, Karcag díszpolgárává választotta. A fehérjekutatási eredményeiért elismert tudós a tizennegyedik a magyar, illetve magyar származású Nobel-díjasok között.

Benkő Imre

Comments are closed.