Forrás: Magyar Rádió

Visszaemlékezés bukaresti vasgárdista pogromra

2005. január 31., hétfő 13:00

A bukaresti Koráll zsinagógában az elmúlt csütörtökön tartottak visszaemlékezést az 1941-es Vasgárdista pogrom áldozataira. Hivatalos adatok szerint csak a fővárosban 121 zsidó esett a fasiszta pogrom áldozatául. A lázadó vasgárdisták (megfelel a magyar Nyilaskereszteseknek) országszerte többezer zsidót fogtak el, kínoztak meg.

BUKAREST: MEGEMLÉKEZÉS A VASGÁRDISTA POGROMRA

A bukaresti Koráll zsinagógában az elmúlt csütörtökön tartottak visszaemlékezést az 1941-es Vasgárdista pogrom áldozataira. Hivatalos adatok szerint csak a fővárosban 121 zsidó esett a fasiszta pogrom áldozatául. A lázadó vasgárdisták (megfelel a magyar Nyilaskereszteseknek) országszerte többezer zsidót fogtak el, kínoztak meg és egy részét megölték, lakásaikat felégették és vagyonukat elrabolták.

1941. január -21-23-án a Vasgárdista puccs megpróbálta az általa liberálisnak tartott Antonescu (megfelel a magyar Horthynak) kormányát megdönteni. A lázadást leverték, de a meggyilkolt zsidó áldozatokat nem tudta Antonescu feltámasztani.

A megemlékezésen néhány tucat idős román zsidó, valamint a kulturális miniszter, Mona Musca, és diplomaták vettek részt. 6 gyertyát gyújtottak meg a meggyilkolt 6 millió zsidó emlékére.

Traian Nasescu román államelnök üzenetében megígérte, hogy a rezsim küzdeni fog az antiszemitizmus ls az idegengyűlölet minden megnyilvánulása ellen.

Romániában ma kevesebb mint 5000 idő zsidó él, többségük vegyesházasságban. Rabbi nincs.

Naftali Kraus

Comments are closed.