Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Van Gogh portrét vásárolt az amszterdami múzeum

2005. január 31.

Vincent van Gogh „holland korszakából” való rajzot vásárolt az amszterdami Van Gogh múzeum – jelentette be az intézmény egy csütörtöki közleményben. A szerzemény „az egyedüli tényleges portré”, amelyet ebben az időben készített a maga korában meg nem értett mester.

A megvásárolt portréAz 1882-ben ceruzával és akvarell-technikával készült kép egy hágai zsidó könyvkereskedőt ábrázol. Az ismeretség azzal függ össze, hogy Jozef Bloktól a festő megvásárolta a Graphic magazine című kiadvány huszonegy kötetét, mert gyűjtötte a benne található illusztrációkat.

A múzeum felhívta a figyelmet arra, hogy Vincent van Gogh (1853-1890) úgynevezett holland korszakában „durva és szögletes” arcokat festett, amelyek inkább tanulmányoknak tűntek, a ceruza- és akvarellkép viszont – melynek beszerzési árát nem közölték – igen finom kivitelezésű. A képet egy magángyűjtőtől vásárolták. Az amszterdami múzeum Van Gogh mintegy félezer rajzával rendelkezett eddig is.

Jozef Blok portréja február 5. és május 16. között a hágai városi múzeumban (Gemeentemuseum) lesz látható „A hágai iskola és a fiatal Van Gogh” című kiállítás anyagában, majd az amszterdami múzeumban mutatják be július 1-jétől szeptember 18-ig.

(Panoráma)

www.mult-kor.hu?article=9113

Minden jog fenntartva © 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.