Forrás: Magyar Rádió

Izraeli bankokban is vannak „alvószámlák”

2005. január 31., hétfő 13:20

Izraeli bankokban is vannak „alvó” Sóá számlák! Igen nagy összegekről van szó és nemrég a kormány vizsgálóbizottságot küldött ki a jelenség nagyságrendjének megállapítására. A most közreadott adatok szerint több mint 35 millió sekelről van szó. Sok esetben ismerik a számlatulajdonosak, illetve örököseik neveit. Ezekről lista is van a Jád Vásémnél. A bank azonban nem fizet.

KÖTELEZIK AZ IZRAELI BANKOKAT VISSZAADNI A HOLOCAUST ÁLDOZATOK PÉNZÉT AZ ÖRÖKÖSÖKNEK

Évek hosszú során érvelt az izraeli és a zsidó világ közvéleménye, hogy bizonyos svájci bankokban nagy pénzek fekszenek gazdátlanul, miután tulajdonosaik a Holocaust áldozatai lettek.

Végülis a svájci bankok engedtek a nyomásnak és egyézményt írtak alá a Zsidó Világkongresszussal egy bizonyos, egyösszegű kártérítésről, amit a gazdátlan Soá számlák ellenértékeként adnak. Ha vannak még élő számlatulajdonosak – azok megkapják pénzüket; ha nincsenek – akkor a nagy zsidó szervezetek kapják – és adják – a Sóá még élő, idős áldozatainak (köztük Magyarországon is!).

Ezzel párhuzamosan derült ki egy féltve őrzött titok: Izraeli bankokban is vannak „alvó” Sóá számlák! Igen nagy összegekről van szó és nemrég a kormány vizsgálóbizottságot küldött ki a jelenség nagyságrendjének megállapítására. A most közreadott adatok szerint több mint 35 millió sekelről van szó (főleg a Leumi bankban), ami a kamatokkal és értékrögzítéssel együtt legalább 370 millió sekelt tesz ki. Sok esetben ismerik a számlatulajdonosak, illetve örököseik neveit. Ezekről lista is van a Jád Vásémnél.

Most a Leumi bank szóvivői (illetve ügyvédei) közölték, hogy „egy fillért nem fizetnek, amig őket erre törvény nem kötelezi”. A vizsgálóbizottság elnöke, Collette Avitál képviselőnő, már be is nyújtott egy törvényjavaslatot ezügyben.

Naftali Kraus

Comments are closed.