Forrás: Magyar Rádió

Hamisak a moszkvai zsidók betérési papírjai?

2005. január 31., hétfő 13:11

Az izraeli rabbik már évek óta gyanúperrel élnek, bizonyos betérési papírokkal szemben. Nemegyszer a rendőrség hamisítványokat ellenőrző laboratóriumának segítségét kérik, a moszkvai zsidóságot igazoló dokumentumok hitelességét illetően.

Moszkva: „NEM LEHET SZÁMITÁSBA VENNI A ZSIDÓSÁGOT IGAZOLÓ DOKUMENTUMOKAT”

Miközben az izraeli igazságügyminisztérium felszámolta a Moszkvában évek óta müködö különleges izraeli rabbinikus biróságot (Bét Din), amely a bevándorolni szándékozók személyi státusával foglalkozott (betérítés, a zsidó származás igazolása, elhagyott feleségek státusa) – egyre nagyobb problémát képez a bevándorolni szándékozók státusának megállapitása.

A moszkvai Bét Din egyik tagja, Mose Lebel rabbi, Jeruzsálemben jártában kérdést intézett Josef Salom Eljasiv rabbihoz, a mai ortodox zsidóság legnagyobb szaktekintélyéhez – vajon el lehet-e fogadni bizonyítéknak a jelentkezők által prezentált orosz dokumentumokat, amelyek őket „zsidóknak” nyilvánítják.

Eljasiv válasza egyértelmű n e m volt, mivel szerinte „tudott dolog hogy a legtöbb dokumentum hamisítvány”. Az izraeli rabbik már évek óta gyanuperrel élnek, bizonyos papírokkal szemben és nemegyszer a rendőrség hamisítványokat ellenőrző laboratóriumának segítségét kérik.

Nemrég elmondtuk itt hogy Németországban a rendőrség leleplezett egy okiratokat hamisító bandát, melynek élén egy magyar rabbi állt. Német források szerint „ez a tevékenység folytatódik – ezúttal külföldről”. Az illető rabbi közben Magyarországra tette át székhelyét.

Naftali Kraus

Comments are closed.