Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

A NAÜ főigazgatója megdicsérte Iránt

2005. január 31. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Jó együttműködés alakult ki Iránnal a nukleáris ambíciók ügyében – szögezte le szombaton Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója. Az amerikai elnök korábban már a háború esélyét sem zárta ki a perzsa országgal kapcsolatban, Izraelben pedig úgy nyilatkoztak: már nincs visszaút.

Teherán jó együttműködési készségét hangsúlyozta Davosban az utóbbi időkben számos amerikai és iráni bírálatot kapott Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója. Ezzel egy időben Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter úgy értékelte, hogy Irán nukleáris fegyverkezési programjában gyakorlatilag elérte azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút, és “csak időt akar nyerni”. George W. Bush amerikai elnök január 17-én kijelentette: nem zár ki egy katonai akciót Iránnal szemben, ha nem járnak sikerrel azok a diplomáciai erőfeszítések, melyek azt célozzák, hogy Teherán mondjon le nukleáris törekvéseiről.

Szombaton Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah válaszul leszögezte, hogy nem rettennek meg az Egyesült Államok fenyegetéseitől, és nemzetük egységes marad. “Az iráni nép és az iráni vezetők bátran és bölcsen ellenállnak az ellenség csaholásának. Ameddig a nép és a vezetők egy akaraton vannak, az Egyesült Államok nem tehet semmit” – tette hozzá az ajatollah.

Teherán mindvégig cáfolta a titkos atomprogramjára vonatkozó állításokat, hangsúlyozva, nukleáris tevékenysége kizárólag békés energiatermelési célokat szolgál.

*****

Kivonul Iránból az egykor Dick Cheney amerikai alelnök vezette Halliburton energiaipari nagyvállalat, amely a perzsa országban eddig évente 30-40 millió dolláros haszonra tett szert egy kajmán-szigeteki off-shore leányvállalaton keresztül – adta hírül a BBC.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.