Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

A lakosság segítségét várja az NBH

2005. január 31. (2. oldal)

Swendt Pál

A mozlim terroristák felismeréséhez nyújt segítséget és a gyanús körülmények vagy személyek bejelentését kéri a lakosságtól a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) az internetes oldalán közzétett dokumentumban.

Az iszlám radikalizmushoz köthető terroristák felismerését és bejelentését várja az NBH a polgároktól abban az esetben, ha a honlapján bemutatott gyanús körülményekre lesznek figyelmesek. A közvetlenül fenyegetett államok biztonsági szerveinek gyakorlatára hivatkozva az NBH bemutatja, hogy mi alapján azonosíthatjuk a terroristát vagy a terrorcselekmények elkövetésének szándékát. – Az ilyen személy nem annyira származásáról vagy vallásáról, mint inkább motivációjáról és az ehhez választott eszközrendszerről ismerhető meg, szándékát általában leplezi, magatartása talán túlságosan is jogkövető – hívja fel a figyelmet a dokumentum. Ha valaki azt tapasztalja, hogy a szélsőséges eszméket vallók összejöveteleiket rejtett módon igyekeznek megszervezni, vagy idegen tűnik fel rendszeresen olyan helyen, ahol ez nem indokolt, esetleg olyan beszélgetés fültanúja lesz, amely kapcsolatba hozható terrorcselekmény végrehajtásával, az NBH várja a tájékoztatást.

A hivatal a lakosságtól kapott értesülések bizalmas kezelését és az információt adó személyek anonimitásának megőrzését ígéri. Azt javasolják, hogy a környezetünkhöz nem illő tárgyak, mint például gyanús csomag észlelése esetén a rendőrséghez forduljunk. A dokumentum közli a veszélyeztetett hazai helyszínek és objektumok körét, kiemelve az Egyesült Államokhoz, az Egyesült Királysághoz, Izraelhez, Oroszországhoz és Törökországhoz köthető intézményeket. Az NBH egy közelmúltban készült jelentésében már szerepelt, hogy Magyarország terrorfenyegetettségi szintje potenciálisan nőtt az elmúlt években, miután a 2004 márciusi madridi merényleteket követő letartóztatási hullám arra ösztönözhette a terrorsejteket, hogy keletebbre húzódjanak.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.