Forrás: MNO

Meghalt Efraim Kishon

Humorával a megbékéléshez kívánt hozzájárulni

2005. január 30. 13:04

Keresztes Lajos

Életének 81. évében vasárnapra virradóra Svájcban elhunyt Efraim Kishon (Kishont Ferenc) magyar származású izraeli író. A halál oka a közlés szerint szívinfarktus volt. Könyveit 37 nyelvre fordították le, s 43 millió példányban keltek el.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

halála alkalmából részletesen megemlékezik a Németországban kiemelkedően népszerű humoristáról Efrajim Kishonról.

Kishon 1924. augusztus 30-án Hoffmann Ferencként látta meg a napvilágot. Könyveit 37 nyelvre fordították le, s 43 millió példányban keltek el.

Csak a csodának köszönhette, hogy túlélte a holokausztot, melyben többek között sakk-tehetsége volt segítségére, hiszen a munkatábor parancsnoka is ezt a sportot űzte.

1949 májusában a fiatal Hoffmann Ferenc, aki éppen csak túlélte a náci táborokat és megmenekült a Gulag elől, beszállt egy Izraelbe tartó, menekülteket szállító hajóba. Nem sokkal ezelőtt a Kishont nevet felvevő író nevét a haifai kikötő hivatalnoka Kishonra rövidítette, utónevéről a Ferencről csak annyit mondott, olyan nincs. Így lett a Ferencből Efraim.

Kishon a történelem iróniájának tartotta, hogy éppen Németországban oly népszerű. – Elégtételt érzek amiatt, hogy a hóhéraim unokái sorban állnak a felolvasó estjeimen – mondta. A fiatal németekkel szemben már nem érzett gyűlöletet. Szerinte nem létezik kollektív bűn, csak kollektív szégyen. S úgy fogalmazott, humorával a megbékéléshez kíván hozzájárulni.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.