Forrás: Origo

Bácskai elismerte, hogy ügynök volt

2005. január 29., szombat, 13:32

Bácskai Tamás elismerte, hogy az ´50-es évek végén jelentéseket adott a Kádár-rendszer állambiztonsági szolgálatainak. A Magyar Nemzet szerint fél évtizeden át aktív kapcsolatban állt Bácskai a titkosszolgálattal.

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent írás szerint Bácskai Tamás közgazdász fél évtizeden át aktív kapcsolatban állt a Kádár-rendszer titkosszolgálatával. A hír „igaz, de sok minden a szövegkörnyezetéből kiragadva nem ugyanaz” – nyilatkozta a neves kutató, hozzátéve, „mulatságos dolognak” tartja, hogy számos, vele kapcsolatos tény mellett a Magyar Nemzet azt nem említette meg, hogy korábban a lap szerkesztőbizottságának tagja volt, „nem is rövid ideig”.

 

A történteket Bácskai Tamás azzal indokolta: az 1956. október 23-i tüntetésen és annak előkészületei során „teljesen véletlenül, nagyon radikálisan jobboldali műegyetemi környezetbe” került. Ott „olyan erőteljes antiszemita jelszavak voltak”, hogy úgy érezte, „ez vissza fog menni valami olyan „44-es folyamatba”, és arra a következtetésre jutott, hogy „meg kell őrizni azt, ami van, mert életveszélyes helyzet alakul ki zsidók számára”.

 

Hozzátette, kiszolgáltatott helyzetben volt, mivel húga a forradalom után – férjével, a Nagy Imre köréhez tartozó Tánczos Gáborral – a romániai Snagovba került fogságba, a házaspár lánya pedig családjuknál maradt. „Gyáva voltam abban a tekintetben, hogy azt mondtam: még az hiányzik, hogy itt még egy állás elvesszen” – nyilatkozta.

 

„Nem láttam még be, hogy a rendszer hova vezet, azt hittem, hogy reformálható” – mondta el. Bácskai beszervezése körülményeiről azt közölve, hogy „nem közvetlen fenyegetés” hatására történt, de érzékeltették vele családja miatti szorult helyzetét. A titkosszolgálattal fennálló kapcsolatának megszakadásáról szólva kijelentette: amikor „egy kicsit jobban” látta a helyzetet, „úgy lettek elégedetlenebbek a jelentésekkel”. Hozzátette: ő „egy nagyon közlékeny ember”, és gondolja, „az volt az aggodalmuk, hogy kifecsegem ezt a dolgot”.

 

Bácskai Tamás 1956. november 29. és 1961. augusztus 16. között bizonyíthatóan együttműködött a Kádár-éra titkosszolgálatával. Ez idő alatt nemcsak kollégáiról, hanem családtagjairól és azok barátairól is rendszeresen jelentett, köztük apjáról, testvéréről és annak férjéről, felesége szüleiről és azok rokonairól, gyermeke óvodájáról, első feleségéről, Gál Éváról, annak második férjéről és barátaikról – írta szombati számában a Magyar Nemzet.

 

Az írás szerint a Szabó István, majd Nagy Lajos fedőnéven dolgozó ügynök 1961-ben „lezárta” ezen tevékenységét. A lap emlékeztetett arra, hogy Bácskai Tamást 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki Göncz Árpád akkori államfő.

(MTI)

Comments are closed.