Forrás: MNO

A Hamász nyerte a választást a Gázai övezetben

2005. január 28. 11:01

MNO

A palesztin szélsőséges szervezet, a Hamász fölényes győzelmet aratott Gázában a tegnap tartott helyhatósági választásokon a nemrég megjelent, nem hivatalos végeredmény szerint – írja a BBC honlapja.

A szélsőséges palesztin fegyveres szervezet – amelyet Izrael egyébként terrorista csoportként tart számon – jelentős támogatottságot élvez a jelek szerint a Gázai övezetben. Tíz választókerület eredményeinek összesítése után ugyanis úgy néz ki, hogy a Hamász az elnyerhető 118 képviselői helyből 77-et kap majd. A palesztin elnök, Mahmud Abbász vezette Fatah mozgalom az előzetes eredmények szerint 26 körüli képviselőt küldhet majd. A hivatalos eredmények ma délben várhatóak.

A siker hátterében állhat elemzők szerint, hogy az izraeli katonai és civil célpontokat rendszeresen támadó Hamász tartja fenn a terület jóléti rendszerét és iskoláit. A szervezet egyébként a Jordán folyó nyugati partján fekvő területen decemberben tartott választásokon most állított először jelölteket a választásokon, és láthatóan sikeresen törekszik megvetni lábát a politika porondján. Sőt, elemzők szerint ez a mostani eredmény komoly győzelmet jelent a Fatah felett – még akkor is, ha csak a helyi tanácsok tagjait választották meg.

A Hamász szóvivője szerint az eredmény a demokrácia győzelme, és azt mutatja, hogy a palesztin embereknek elege van a korrupcióból.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.