Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

A Hamász győzött a gázai voksoláson

2005. január 29. (9. oldal)

Hírösszefoglaló

Hét helyen győzött a lehetséges tízből a Hamász radikális mozgalom a szerdán megtartott gázai helyhatósági választásokon. Az önkormányzati testületekben betöltendő 118 helyből 76 a Hamász képviselőinek kezébe került. A Mahmúd Abbász vezette Fatah lett a második 39 képviselővel, három helyet függetlenek nyertek el. A választásra jogosultak mintegy 80 százaléka ment el szavazni.

Elemzők a mostani voksolást erőfelmérőnek tartották a Fatah és az elnökválasztást bojkottáló Hamász között. Az elsöprő Hamász-győzelem azt is jelenti, hogy a radikális mozgalom jelentős támogatottságot tudhat magáénak a Gázai övezetben. A mozgalom választási kampányában jólétet, iskola- és óvodaépítéseket, valamint az Izrael elleni támadások folytatását ígérte. A mostani győzelem valószínűleg azt jelenti, hogy az újjáéledő palesztin politikai életbe mostantól bekapcsolódik a Hamász is, így részt vesz a júliusban esedékes törvényhozási választásokon. Biztosnak tűnik, hogy az előreláthatólag április 28-án tartandó többi helyhatósági voksoláson is indulnak a Hamász jelöltjei, mégpedig győzelmi esélyekkel. Akkor a nagy településeken, mint például Gázában, Hán Juniszban vagy Rafahban fognak dönteni az önkormányzat összetételéről.

Közben Izrael bejelentette, befejezi támadó jellegű hadműveleteit a Gázai övezet azon részein, ahol a palesztin rendőrség elfoglalta állásait. A palesztinok azt ígérték, hogy segítenek megfékezni az Izrael-ellenes támadásokat a saját körzeteikben. Korábban Észak-Gázában már betelepítették a palesztin egységeket, s a napokban a földnyelv középső és déli területein is elfoglalták az állásokat. Múlt heti megbeszélésein Mahmúd Abbász elérte a fegyveres csoportoknál, hogy a béke érdekében ideiglenesen szüneteltessék támadásaikat. Móse Jálon izraeli vezérkari főnök szerint csak ott fogják beszüntetni hadműveleteiket, ahol “nyugalom van, és az izraeliek életét nem fenyegeti veszély”.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.