Forrás: MNO

Holocaust emlékülés: kevés résztvevő, arab bojkott

Az izraeli parlamentben is megemlékeztek az évfordulóról

2005. január 27. 8:33

Jack Corn

Félig sem telt meg az ENSZ közgyűlési terme a hétfői holocaust emlékülésen. Az arab tagállamok többsége bojkottálta az eseményt, csupán Jordánia ENSZ-nagykövete volt jelen. A jordániai küldöttség vezetője heves támadást intézett a jelenlegi izraeli politika ellen, kiemelve a palesztin nép szenvedéseit.

Kevesebb, mint 100 ember hallgatta a felszólalókat a holocaust emlékülésen, és a 23 arab tagállam közül 22 bojkottálta az eseményt: egyedül Jordánia ENSZ-nagykövete volt jelen, mikor az ENSZ történetében először a tanácsteremben felcsendült az izraeli himnusz.

Izrael kérésére a 191 tagállamból 152 megszavazta, hogy az auschwitzi haláltábor felszabadításának 60. évfordulója alkalmából nemzetközi megemlékezés legyen a New York-i ENSZ-székházban. Az ünnepélyes megnyitóbeszédet Kofi Annan, a világszervezet főtitkára tartotta, majd többek között Elie Wiesel, a Nobel-békedíjjal kitüntetett író, Silvan Shalom, Izrael külügyminisztere, Joschka Fischer német külügyminiszter, Tom Lantos kongresszusi képviselő és Paul Wolfowitz, az amerikai védelmi miniszter helyettese szólalt fel.

Zeid Raad Al-Hussein herceg, az egyedüli arab országként jelenlevő jordániai küldöttség vezetője is szót kért. Rövid beszédében kerülte a holocaust említését, és heves támadást intézett a jelenlegi izraeli politika ellen, kiemelve a szülőhelyéről háborúkkal elűzött palesztin nép máig tartó szenvedéseit.

Az ülés végén Eve Epstein, a National Committee on American Foreign Policy elnevezésű szervezet alelnöke bejelentette, hogy az ENSZ épületében állandó holocaust emlékművet szándékoznak felállítani.

Kofi Annannak személyes oka is volt, hogy részt vegyen a világszervezet holocaust emléknapján. A világszervezet főtitkárának svéd származású második felesége a Wallenberg család tagja. Nane Wallenberg nagybátyja volt az a Raoul Wallenberg, aki a németek által megszállt Budapesten zsidó származású emberek ezreit mentette meg.

Tegnap az izraeli parlamentben is megemlékeztek a náci haláltáborok felszabadításának 60. évfordulójáról. Az ülésen csak a zsidó pártok képviselői voltak jelen, mert a Knesszet arab származású képviselői távol maradtak a rendkívüli üléstől.

Forrás: AP, Baltimore Jewish Times, The Journal News, San Diego Union Tribune, Jerusalem Post

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.