Forrás: Magyar Rádió

Ezer túlélő az auschwitzi megemlékezésen

Fogolyszállító vonat füttyjelére kezdődött az ünnepség

2005. január 27., csütörtök 16:43

412 olvasás

Auschwitzban, az egykori halálgyárban megkezdődött az a nagyszabású megemlékezés, amelynek célja: emlékezni, és egyben újból felhívni a világ figyelmét az emberiség egyik legborzalmasabb mészárlására. Az ünnepségen csaknem ezer túlélő, s több mint negyven állam vezetői vettek részt, köztük Mádl Ferenc is.

Európa vezető politikusai délután fél háromkor gyertyát gyújtottak Auschwitzban a holokauszt áldozatainak emlékére, majd egy fékező vonat hangja visszhangzott az egykori koncentrációs táborban. A megemlékezés a lengyel kulturális miniszter néhány perces beszédével kezdődött.

– A világ legnagyobb temetőjében vagyunk. Olyan temetőben, ahol nincsenek sírok, ahol nincsenek síremlékek. A földön vagyunk, olyan földön, amely több mint másfélmillió ember maradványait takarja.

60 éve ezen a napon vonult be a szovjet hadsereg a táborba, ahol addig naponta nyolcezer embert gyilkoltak meg. Az auschwitzi áldozatok között 436 ezer magyarországi zsidó volt. A lengyel túlélők nevében Wladislaw Bartoszewsky, volt lengyel külügyminiszter beszélt.

– Eszembe nem juthatott volna, hogy túlélem Hitlert, túlélem a II. világháborút, úgy, ahogy ezt el nem tudtam volna képzelni, hogy Auschwitz-Birkenau egyetlen és megismételhetetlen zsidó pusztítás színhelyévé válhat valaha is.

II. János Pál pápa levélben emlékezett a holokauszt áldozataira, a túlélőkre és a koncentrációs tábor felszabadítóira. Üzenetében arról írt, hogy elítél minden antiszemita és rasszista megnyilvánulást. Azt kérte, hogy a jelenkor számára az évforduló kihívás legyen, a mai generációk érezzenek felelősséget azért, hogy soha többé ne ismétlődjön meg az, amit több millióan a II. világháború alatt a koncentrációs táborokban átéltek.

Mádl Ferenc azt mondta: az emberek tudatába bele kell építeni ezt a szörnyű emléket azért, hogy soha meg ne ismétlődhessen hasonló sehol a világon. A köztársasági elnök hozzátette: az áldozat nem volt hiábavaló, mert egyszer és mindenkorra biztossá teszi, hogy ilyen többé nem fordulhat elő.

A lengyel köztársasági elnök azt mondta, hogy ez a hely, ez a hatalmas európai temető megmutatja a teljes igazságot, hogy mi volt a nácizmus. Aleksander Kwasniewski fölidézte a szervezett tömeggyilkosságokat, a zsidóság sorsát, a felszabadító seregek útját és azok küzdelmét, akik fölvették a harcot a nácizmussal. Auschwitz-Birkenau az emberiség zuhanását mutatja, az emberiség történetének fekete lapja, de kötelesség ezt felidézni – mondta -, és az emlékeket az eljövendő nemzedékeknek továbbadni.

– Hallja az egész világ! Gyűlöletmentes világot, rasszizmus nélküli világot, antiszemitizmus és xenofóbia nélküli világot kívánunk, követelünk, egy olyan világot, ahol az a szó, hogy ember, mindig büszkén fog hangzani – fogalmazott Aleksander Kwasniewski.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin az évtizedekkel ezelőtti fenyegetettség kapcsán azt kérte: gondolkodjunk a mai kor fenyegetéseiről is.

– Már több ezer áldozatot szedett a terrorizmus. Nem voltak jó és rossz nácik, nem lehetnek jó és rossz terroristák, nincs kettős mércének helye, minden kettős mérce halálos lehet a civilizációra.

Móse Kacav, Izrael államelnöke a világ vezetőinek felelősségéről beszélt:

– 60 évvel a shoa holokauszt után tanúi vagyunk az európai antiszemitizmus feléledésének. Elképzelhető volna, hogy a holokauszt elrettentő ereje elgyengült volna mára? A válasz egyértelműen Európa vezetőinek a kezében van, a nevelők kezében, a történészek kezében, mindannyiunk kezében. A nácizmus fölötti győzelem az emberi értékek győzelme, az erkölcs és az emberbe vetett hit győzelme. Az áldozatok emléke legyen áldott.

Kádár Dóra

Comments are closed.