Forrás: Magyar Rádió

A németek ismét bocsánatot kérnek a világtól a holokauszt miatt

2005. január 27., csütörtök 12:55

523 olvasás

A német politikai élet sajátos, ritkán tapasztalható gesztust tett: kollektív módon emlékezik meg a zsidóüldözés és irtás jelképeként is ismert auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának hatvanadik évfordulójáról.

A zsidóüldözés és népirtás világtörténelmi példátlanságát, más bűnökkel való összehasonlíthatatlanságát hangsúlyozta a német parlament elnöke. Wolfgang Thierse, a szövetségi parlament, a Bundestag és a felsőház, a tartományi parlamenti vezetőket is tömörítő Bundesrat közös emlékülésén beszélt.

Ez egy speciális, nagy politikai eseménynek számít itt. Kizárólag a holokausztra, Auschwitz fölszabadulásának évfordulójára emlékeznek a politikusok. A parlamenti elnök mellett minden párt, minden fontos politikus részt vesz és fölszólal az ülésen, csak Köhler államfő nincs itt. Ő ugyanis személyesen elment Auschwitzba, és ott kér ismételten bocsánatot az áldozatoktól és túlélőktől a német nemzet nevében.

Wolfgang Thierse adja meg hát az emlékezés alaphangját – vezérgondolata az, hogy a német politikai elit nem fogadhatja el az összehasonlítgatásokat, nem fogadja el, hogy némely történész, közéleti ember, újságíró, Németországban és másutt, külföldön csökkentse, úgy mondjuk, relativizálja a zsidóirtás, a sokmillió zsidó szisztematikus meggyilkolásának történelmileg példátlan jelentőségét, egyedülállóságát.

Egyúttal külön aktualitást ad most a témának, hogy Németországban aránylag jól szerepelnek az utóbbi időben a szélsőjobboldali politikusok, mégpedig demokratikus választásokon, és ez mély aggodalommal tölti el az emlékülés résztvevőit. Ugyanis – itt ez rendkívüli mértékben fontos – a német politikai fővonal az ország nemzetközi imázsát, egyúttal pedig az elmúlt évtizedekben megteremtett demokratikus rendet félti az újnácinak minősített „nyomulástól”.

Az orosz elnök és az olasz államfő is megemlékezett

Az orosz elnök szerint az emberekben még mindig élnek a fajgyűlölet, illetve az idegengyűlölet csírái, és mindenkinek el kell gondolkodnia a holokauszt szörnyű tanulságán.Vlagyimir Putyin erről Krakkóban beszélt, az auschwitzi haláltábor felszabadításának 60-ik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Az orosz államfő a nácizmushoz hasonlította a terrorizmust, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy egységesen lépjen fel a közös ellenség ellen.

A Rómában rendezett emléknapon az olasz államfő a legsúlyosabb nemzetárulásnak minősítette az 1938-as fajüldöző törvényeket. Carlo Azeglio Ciampi utalt a faji megkülönböztetés újraéledésének veszélyére, és hozzátette, hogy a különböző kultúráknak meg kell tanulniuk együtt élni egy sokszínű társadalomban.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.