Forrás: MNO

Időt kér a magyar kosárlabdasport

Az elnök szerint 50 millió forint hiányzik

2005. január 26. 17:30

MNO-összeállítás

A szolnoki női csapat létbizonytalansága, a kisebbik soproni „leányság” kizárása után kedden délután újabb sokkot kapott a magyar kosárlabdasport: a csődközelben lévő szövetség közleményben tudatta: nincs pénz a felnőtt férfi és női válogatott versenyeztetésére& Még nem fordult elő, hogy egy sportág hazai csúcsszerve ilyen bejelentést tegyen.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) nincs anyagi fedezete arra, hogy a jövőben megszervezze és működtesse a férfi, illetve női felnőtt válogatott felkészülését. Az elnökség hétfői ülésén megfogalmazódott, hogy a költségvetésben olyan nagyságrendű hiány jött létre, amely nem teszi lehetővé a nemzeti együttesek fenntartását. Ezért az MKOSZ vezetősége úgy döntött, hogy az idei büdzsére vonatkozó határozatát február végére halasztja, reménykedve abban, hogy addig sikerül megfelelő anyagi forrásokat találni. (A kosárlabdázok reményeit növelheti, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma további 1,2 milliárdos sporttámogatást ígért a sportvezetőkkel folytatott megbeszélésén. Kérdés mennyi jut ebből a kosárlabdázóknak, ha jut egyáltalán – a szerk.)

Bartha: Hozzávetőleg 50 millió forint hiányzik

Bartha Ferenc, a szövetség elnöke közölte: szándékosan fordultak a nyilvánossághoz. Közölte: hozzávetőleg 50 millió forint hiányzik a büdzséből; ebből 20 millió a két válogatottal kapcsolatos tartozás. Úgy véli: lehetetlen állapot, hogy a szövetség éves szinten hatmillió forint állami támogatásra számíthat, s „ez a kormányzati magatartás rossz hatással van a vállalatokra, a lehetséges támogatókra is”.

„Az a szervezet, amelynek én vagyok az elnöke, nem mehet csődbe” – nyugtatott meg mindenkit az elnök. Ugyanakkor közölte azt is, hogy a pillanatnyi állás szerint a szövetség nem küldi ki a férfi- és a női válogatottat az augusztusi, törökországi, illetve szerbiai Európa-bajnoki pótselejtezőre.

A Magyarország száz leggazdagabb embere közt emlegetett sportági elnök megjegyezte, az állami szinten felfedezhető olimpiacentrikus pénzelosztás vége nem is lehetett más, mint ellehetetlenülés, s minthogy az utánpótláscsapatok költségvetéséhez nem akartak nyúlni, a két kirakat-együttesen, azaz a felnőttek nemzeti csapatain csattan az ostor.

Bartha szerint az sem elképzelhetetlen, hogy – a lehetőségek hiányában – augusztusban nem áll ki az Európa-bajnoki selejtező-meccsekre Magyarország csapata.

A kiesésre nem lehet alapozni

Bodrogváry Iván főtitkár amondó: a helyzet komoly, de majd csak megoldják valahogy.

„A válogatottak külön-külön egy vagy két Európa-bajnoki pótselejtezőn érdekeltek – az első szakasz sikere esetén jön a második kvalifikációs széria -, s amennyiben az együttesek sikerrel veszik az összes akadályt, azaz kiharcolják a kontinenstornákon való részvételt, a végösszeg hatvanmillió forint lesz. Noha természetesen előfordulhat, hogy egyik csapat sem jut ki az Eb-re, vereségekre, kiesésekre alapozva felelősséggel nem lehet a büdzsét összeállítani”.

A főtitkár megjegyezte: „A magyar gazdaság mai állapotában roppant nehéz előteremteni a költségvetéshez szükséges több százmillió forintot, miközben már nem lehet mit lefaragni, a szövetségi apparátusból nincs kit elküldeni. Rajtam kívül a titkárnő, továbbá a nemzetközi, az utánpótlás- és a gazdasági részleget vezető munkatárs áll alkalmazásban”.

KKizárták a kisebbik soproni csapatot

A Női Hivatásos Liga jóváhagyta első fokon hozott döntését és kizárta a női bajnokságból a Foton-Sopron csapatát. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége az elsőfokú határozat után új eljárásra kötelezte a ligát, amely ma ismételten megállapította: a Foton vétett a versenykiírás ellen akkor, amikor nem rendezte a városi rivális Euroleasinggel szemben fennálló kétmillió forintos tartozását. A klub, amennyiben tovább küzd igazáért már csak a polgári bírósághoz fordulhat. A női liga intézőbizottsága nem talált jogi alapot a korábbi határozat megváltoztatására, ráadásul a soproniak azt a lehetőséget is elvetették, hogy Bodrogváry Iván főtitkár 15 napra meghitelezi nekik a szóban forgó kétmillió forintot. A testület a jóváhagyáskor azt is mérlegelte, hogy a Fotontól eligazoló játékosok nagyobbik része beadvánnyal fordult a ligához több havi bérének elmaradása miatt.

Diósgyőrbe tart a szolnoki derékhad?

Jelenlegi összetételében pénteken játszotta utolsó mérkőzését a Szolnoki MÁV-Coop női kosárlabdacsapata, a legutóbbi bajnokság ezüstérmese, Magyar Kupa-győztese, az Európa-kupa ezüstérmese. A gárda főszponzora, a Coop áruházlánc anyagi gondjai a csapatra is kihatnak, az együttest működtető tulajdonosi kör vezetője, Gazdag Sándor és Tóth Attila ügyvezető már egy hete közölte a játékosokkal: az eddigi színvonalon nem képes és nem is akarja fizetni őket. Magyarán: mindenki szabadon igazolható. Szvetlana Volnaja, az együttes fehérorosz sztárja már távozott is: a belgiumi Namurbe igazolt.

Ami a többieket illeti: az új-zélandi center, Gina Farmer Izraelbe tart, de még a Diósgyőrrel is tárgyalásban áll – a biztonság kedvéért. A három magyar válogatott, a csapatkapitány Fűrész Emőke, Papp Krisztina és Englert Orsolya – a Borsod Online szerint – Diósgyőrbe készül; Sitkei Dezső, a miskolci gárdát tulajdonló kör képviselője legalábbis nem tagadta, hogy gőzerővel folynak a megbeszélések. Fűrészről, Englertről és Pappról köztudott, hogy afféle mini szakszervezetet alkotnak, csak együtt, „csomagban” szerződnek, ekként felsrófolva mindhármuk árát. Korábban úgy hírlett, a szerb-montenegrói Andela Delmis is a Diósgyőrt választja, ugyanakkor olyan pletykák is keringtek, hogy Englertre az irányítógondokkal küszködő MKB-Euroleasing Sopron, Pappra pedig a négyes poszton gyenge BSE is igényt tartana.

Forrás: Magyar Nemzet, Nemzeti Sport, Népszabadság

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.