Forrás: Magyar Rádió

Rabbiverés Moszkvában

2005., január 25. 21.05

2005. január 25., kedd 21:25

188 olvasás

ét rabbit vertek véresre az orosz fővárosnak ebben a szegletében, ahol a moszkvai zsidó közösségi központ is működik. Berl Lazar főrabbi sajnálatosnak nevezte, hogy az utóbbi időben az antiszemita kilengések megszokottá válnak a társadalom számára.

Berl Lazar, Oroszország főrabbija nyilatkozatban ítélte el a moszkvai Marjina Roscsa negyedben ismétlődő antiszemita atrocitásokat. Legutóbb két rabbit vertek véresre az orosz fővárosnak ebben a szegletében, ahol a moszkvai zsidó közösségi központ is működik.

A főrabbi sajnálatosnak nevezte, hogy az utóbbi időben az antiszemita kilengések megszokottá válnak a társadalom számára, már-már az európai országokban is. „Az etnikai és vallási talajon sarjadó bűntetteket nem lehet és nem is szabad közönséges huliganizmusnak tekinteni” – hangsúlyozta Berl Lazar és követelte, hogy a rendvédelmi szervek kutassák fel és büntessék meg az elkövetőket.

Egy héttel később a moszkvai rendőrség előzetes letartóztatásba helyezett három suhancot, akit a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Oroszországban az utóbbi években csaknem valamennyi nagy visszhangot kiváltó bűneset után voltak őrizetbe vételek, ám az esetek túlnyomó többségében később bebizonyosodott, hogy a gyanúsítottak ártatlanok és hogy gyors elfogásukkal a hatóságok csak a felháborodott közvéleményt próbálták lecsendesíteni.

Kulcsár István-Rapcsányi László

Comments are closed.