Forrás: Magyar Rádió

Pásztorképek

2005 január

2005. január 25., kedd 11:00

131 olvasás

Szerkesztő: Pásztor Zoltán

01.25.

Nizza

A francia Riviéra gyöngyszeme, a nizard dialektus hazája, Ady és József Attila kedvenc városa. Ma már akad olyan hotel, ahol a dolgozóknak kötelező oroszul beszélni, hiszen annyi újgazdag érkezik a keleti országból. Az ellentétek földje – az elegáns Cimiez domb polgárságával és az észak-afrikai vendégmunkásokkal. Számomra különösen fontos, hiszen néhány hónapig itt voltam ösztöndíjas.

Kérdés: Mely gyümölcs ünnepét tartják Nizzában néhány nap múlva?[b]

01.18.

Pásztor Zoltán:

„Bár még sohasem voltam ott, egyszer mégis elmennék. A legfontosabb hiányzik csak az utazáshoz: egy papír ami igazolja, hogy muzulmán vagyok.”

Az utóbbi napokban a világ Mekkára figyel, ilyenkor van ugyanis a hadzs, azaz a zarándoklat hónapja. Kik és mikor mennek oda? Miből áll a rítus? És mi lesz azokkal, akik elmondhatják: bizony megjártam Mekkát! Germanus Gyula volt az első magyar, aki eljuthatott Mekkába.

Mekka

Kérdés: Melyik országban található Mekka?

Válasz:Szaud-Arábia

01.11

Helsinki

Viszonylag fiatal város, alapjait Nagy Péter cár uralkodása alatt tették le. Mai arculatát egy Németországban született Engel nevű építész tervezte a 19.században.

Számomra az Olimpiai Stadion, a magyar sikerek helyszíne valamint a Sziklatemplom jelentette a legnagyobb élményt. De jó volt sétálni a kikötőben, ahol a világ legdrágább zsemléjét vehettem meg. ( nem jó szívvel) és megízlelni a törpemálnát, amely a Sarkkörön túl terem. Állítólag az Éjjeli Nap táplálja.

Kérdés: Ki volt az a marsall és politikus aki győzelemre vezette a finneket az oroszok ellen a 20. században, akiről hosszú sugárutat neveztek el Helsinkiben?

Válasz:Carl Gustaf Emil Mannerheim

01.04

A drúzok

Fél és egymillió között mozog a számuk, és a legtöbben a Közel-Keleten élnek. Alapítójuk al-Duruzi, aki a XI.században terjesztette tanait. A drúz vallás a kereszténységből, a judaizmusból és az iszlámból építkezik. A társadalom két részre osztható: a bevatottakra, ez csak néhány ember és a be nem avatottakra. Csak az előbbiek nézhetnek bele a Bölcsességek könyveibe, így ez egy igen titkos társaság. A nyugati tudósok már régóta szertnék tudni, mit rejtenek ezek a művek, de mivel ők is hitetlenek számítanak, kérdéses, hogy mikor tudhatunk meg többet a drúzokról.

részletek

Kérdés: Melyik az a közel-keleti 3 ország, ahol a legnagyobb számban fordulnak elő?

Válasz:Izrael, Szíria és Libanon

Comments are closed.