Forrás: MNO

Izrael sikere

Auschwitz felszabadulására emlékeztek az ENSZ-ben

2005. január 25. 9:56

Keresztes Lajos

Az Egyesült Nemzetek szervezetének történetében először emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól. Az izraeli külügyminiszter, Silvan Shalom hétfői értékelése szerint a világméretű jelentőséggel bíró esemény Izrael politikai sikerét jelenti. A tel-avivi kormánynak 2004-ben meg kellett ígérnie, hogy a megemlékezést nem fogja aktuális politikai nyilatkozatok megtételére felhasználni.

A konzervatív osztrák Die Presse napilap Izrael sikere címmel foglalja össze az Auschwitz felszabadulásának 60. évfordulója kapcsán megrendezett rendkívüli ENSZ-közgyűléssel kapcsolatos reakciókat.

Az Egyesült Nemzetek szervezetének történetében először emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól. Az izraeli külügyminiszter, Silvan Shalom hétfői értékelése szerint a világméretű jelentőséggel bíró esemény Izrael politikai sikerét jelenti. A megemlékezésre az ENSZ plenáris ülésén került sor, ahol az országok többsége Izrael-ellenes, és ahol hazáját évtizedeken keresztül rendszeresen támadták- nyilatkozta Shalom. Majd reményének adott hangot, hogy az emlékülés ebben az ügyben fordulatot hozhat.

Az állomáshelyéről közelmúltban távozott egykori amerikai ENSZ-nagykövet, John Danforth fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, „amely a második világháború és a holokauszt hamvaiból jött létre”, most a hatmillió meggyilkolt zsidóról is megemlékezik. Ő ezért támogatta az emlékülésre vonatkozó izraeli kezdeményezést.

2004 végén a legtöbb ENSZ-tagállam kedvezően fogadta az izraeli javaslatot, a tel-avivi kormánynak azonban meg kellett ígérnie, hogy a megemlékezést nem fogja aktuális politikai nyilatkozatok megtételére felhasználni.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.