Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Emlékezés Auschwitzra

Bársony András a magyar nép felelősségét emelte ki

2005. január 25. (8. oldal)

MTI

Rendkívüli ülésen emlékezett meg New Yorkban az ENSZ közgyűlése a koncentrációs táborok felszabadulásának 60. évfordulójáról. A világszervezet fennállása óta ez volt az első ilyen megemlékezés, s a szónokok arra figyelmeztették a nemzetközi közösséget, hogy az emberiség elleni bűncselekmények veszélye máig sem múlt el a világ feje fölül. A magyar kormány képviseletében Bársony András külügyminisztériumi államtitkár mondott beszédet.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár nyitóbeszédében felszólította a világot: azzal tisztelegjen a koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint hatmillió ember emléke előtt, hogy most és a jövőben az oltalmába vesz minden fenyegetett és sebezhető közösséget. A világ nagy szégyenének nevezte, hogy a holokauszt után sem volt képes megakadályozni az olyan népirtásokat, mint amilyen Kambodzsában, Vietnamban és a volt Jugoszláviában történt. A szudáni Darfúr tartományra is felhívta a figyelmet, ahol szavai szerint most is szörnyű dolgok zajlanak. A főtitkár az antiszemitizmus újjáéledésének és az emberiség elleni más bűncselekményeknek a megakadályozására szólította fel a nemzetközi közösséget.

Bársony András államtitkár beszédében borzasztó tragédiának, a magyar nemzet óriási veszteségének nevezte, hogy a koncentrációs táborokban csaknem 400 ezer magyar számára későn jött a felszabadulás, és velük együtt összesen 600 ezer magyar áldozata volt a holokausztnak. Emlékeztetett arra a szomorú és fájdalmas igazságra is, hogy a magyarok nem csak áldozatok voltak. A magyar állam és sok magyar közvetve vagy közvetlenül együttműködött azokkal, akik a szörnyű bűnöket elkövették.

A közgyűlés rendkívüli emlékülését Izrael indítványozta. Az ENSZ 191 tagállama közül végül 148 szavazta meg a javaslatot.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.