Forrás: Magyar Rádió

Böröndy Erzsébet

2004. 05. szám

2005. január 25., kedd 9:10

Nevét a nézők a Kisfilmek a nagyvilágból című népszerű sorozatból jegyezték meg. Az ő szerkesztésében és

szinkronrendezésében láthatta a magyar közönség a világ legnagyobb természetfilmeseinek (David Attenborough, Gerald Durrell, Desmond Moriss, Jacques- Yves Cousteau) remekműveit.

Böröndy ErzsébetÍzig-vérig filmszerkesztő, a leghozzáértőbb szakemberek (antropológus, trópusinövény-szakértő, etológus, emlős-, madár-, hüllő- vagy rovarszakértő) segítik munkáját, velük együtt alakítja ki a filmek végleges alámondó szövegeit. Szinkronizálás közben a legapróbb részletre is gondja van, célja, hogy a magyar változat az eredeti film értékeit adja vissza.

Tapolcán járt iskolába, itt szerette meg a reáliákat. Az egyetemen biológia-kémia szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Fiatal pedagógusként a fodrásztanulóknak a tantervben előírt vasgyártás helyett a hajszőkítést tanította. Ez az utilitarista felfogás nem használt tanári pályafutásának, a szakfelügyelők hamar eltanácsolták. Így került a Magyar Televízióhoz, ahol méltányolták a haszonelvű gondolkodást, és oktató műsorok készítését bízták rá. Később – mivel lélekben végig pedagógus maradt – „lázas” igyekezettel kezdte begyűjteni a „mozgó” világot, hogy olyan archívum legyen a birtokában, amely az iskolákban is elérhető és használható. Így jelentek meg a 80-as évek elejétől angol, svéd, japán filmsorozatok videokazettán (Egyetlen Föld, Belső világunk). Szereti a „rácsodálkoztató” filmeket, amelyek a világnak olyan tájait mutatják be, ahová az emberi pusztítás még nem ért el. Fontos választási szempontja a „remény” megmutatása – ide tartoznak az élőhelyük csökkenése miatt kipusztulással fenyegetett, de még megmenthető fajokról szóló filmek. Az „elgondolkodtató” kategóriába sorolt alkotásokból kiderül, hogy ahol az ember megjelenik, ott pillanatok alatt minden megváltozik. Kedvenc területe az orvosbiológia. Az emberi test című nyolcszor 50 perces angol sorozatnak szerkesztője és szinkronrendezőjeként Camera Hungaria díjat kapott, melyet egy nemzetközi zsűri ítélt oda. Ezekben az igen nagy költséggel, különleges műszerekkel készített filmekben olyan felvételek is láthatók, amelyek nemcsak a nézőknek, de még az orvosoknak is nyújthattak újdonságot.

  „Minden természetbúvár, akinek megadatott a szerencse, hogy utazhat, átélte már az elragadtatottság túláradó érzését az élet szépsége és bonyolult mivolta láttán, meg a lehangoltságét is, hogy mennyi mindent lehet látni, megfigyelni és tanulni, de a világhoz, a rejtélyek valóságos paradicsomához képest az emberi élet mennyire méltatlanul szűkre szabott.” (Gerald Durrell: Az elvarázsolt világ)

  Utazóként viszonylag kevés helyen fordult meg, de a filmek segítségével sok különleges vidékre eljutott. Nemes teendő megismertetni és megértetni az emberekkel azt, ami a világban történik. Az Ezerarcú világunk sorozat alapgondolata: hogyan sikerül a világ új kihívásainak úgy megfelelni, hogy közben nem sérülnek a nemzeti értékek, a múltból hozott hagyományok. Ahová vasárnap délutánonként elvitte a nézőket: Argentína, India, Jamaica, Skócia, Izrael, Libanon, Japán, Omán, Pakisztán és Provence. Majd Ázsiában utazhattunk az őserdei töredékek című sorozat készítőivel. Jelenleg a tibeti fennsíkon eredő Brahmaputra folyó természetföldrajzát és a folyóval együtt élő emberek hétköznapjait ismerhetjük meg német filmesek jóvoltából. Vasárnap délutánonként különleges szigeteken utazhatunk: Bahamák, Madeira, Flores, Zanzibár, Rodosz, csak néhány cím a tízrészes sorozatból. Készülőben van Az ezredforduló építészete című német sorozat. Hét világváros tárul a néző elé. A biodiverzitást, vagyis a biológiai sokféleség bemutatását – mely életben maradásunk lényegét jelenti – alapvetően fontosnak tartja. De legalább ennyire meghatározónak tekinti a kulturális sokszínűséget is. Ennek jegyében sugározza az mtv az Eltűnő kultúrák, megőrzendő értékek című filmeket, ebből néhány nép, néhány filmcím: A kasmíri ladakhiak, A thaiföldi mokének, Tatárok lengyel földön, Mali dogonjai, A sziú indiánok, A ná-hszi nép – Jünnanból.

Vargáné Böröndy Erzsébet jó ízléssel és biztos kézzel válogat a világ természet- és útifilmeseinek munkáiból. Jóvoltából a kamera a világegyetem számos rejtélyét hozza otthonunkba, segít megérteni a tudomány legfrissebb felfedezéseit, megismerteti velünk szervezetünk legrejtettebb titkait. Akár fotelban ülve eljuthatunk a föld legszebb tájaira, s ezáltal nemcsak gyönyörködünk, de szellemileg is gazdagodunk.

Dörflinger Erzsébet

Comments are closed.