Forrás: MNO

Antiszemitizmus Oroszországban?

Orosz honatyák beadványa a zsidó szervezetek megszüntetéséért

2005. január 25. 16:23

Tar Zsuzsanna

Be kell záratni minden oroszországi zsidó vallási és nemzetiségi zsidó szervezetet, mert azok nemzetiségi gyűlölködést szítanak és maguk provokálják ki az antiszemitizmust – írta az orosz főügyészséghez címzett levelében 20 nemzeti-baloldali orosz képviselő, akik néhány nap elteltével visszavonták beadványukat.

Orosz képviselők egy csoportja azt kérte január közepén a beadványában az orosz főügyészségtől, hogy vizsgálja felül az állam területén működő vallási és nemzetiségi zsidó szervezetek tevékenységét, sőt lehetőség szerint tiltsa is be azokat, ugyanis szerintük azok törvénytelenül működnek, nemzetiségi gyűlölködést szítanak és maguk provokálják ki az antiszemitizmust.

A dokumentum aláírói – a Haza párt 14 és a kommunista párt 6 képviselője – kiemelik, hogy Vlagyimir Putyin 2003-ban az orosz lakossághoz fordulva kijelentette: felháborítónak tartja, hogy antiszemita megnyilvánulások miatt 1999-ben négy embert ítéltek el, 2000-ben tíz személyt, míg 2003-ban már közel 60 hasonló ügy miatt indult nyomozás, ebből 20 bíróság elé is került.

– Ezeket a zsidóellenes megnyilvánulásokat maguk az izraeliták szítják különféle könyveikkel, tetteikkel amelyek keresztényellenesek, sőt még a rituális emberöléstől sem riadnak vissza – állítják a kérelem szerzői. Szerintük ezek az esetek bíróságra is kerültek. Leszögezik: az említett csoportok maguk ellen szerveznek ellenséges megnyilvánulásokat, hogy azokat a hazafiak számlájára írják. – A zsidók azt szeretnék, ha az emberek tömegesen veszítenék el saját vallásukat és hitüket – olvasható a levélben. A beadvány aláírói szerint a világ nagy része a zsidók gazdasági és politikai irányítása és felügyelete alatt működik. Ezért a képviselők azt kérik a főügyészségtől, hogy amennyiben bebizonyosodik a gyanújuk, úgy tiltsák be a zsidó szervezetek működését, illetve vonják felelősségre azokat is, akik hozzájárulnak ezek állami támogatásához. Hangsúlyozzák: a zsidók befolyása Oroszország életében aránytalanul meghaladja a lélekszámukat, a többi nép rovására.

A képviselők a mai napon magyarázat nélkül visszavonták a nagy botrányt kiváltó kérelmet. A főügyészségen közölték: nem érkeztek átnézni a beadványt. Izrael moszkvai nagykövetsége kedden az antiszemitizmus klasszikus példájának nevezte a beadványt, és intézkedésekre serkentette a hatóságokat.

Az oroszországi zsidó hitközség vezetője szerint sajnálatos, hogy ez a kérelem eljutott a főügyészségig, hiszen ez is bizonyítja, hogy ezeket a képviselőket több ezren támogatják kijelentéseikben. Szerinte ez azt mutatja, hogy az orosz nép körében egyre tovább nő a fasizmus.

Az Izvesztyijának nyilatkozó, nevüket elhallgató képviselők szerint ez nem volt több, mint egy olcsó provokáció, amit nem kell komolyan venni. Van aki szerint a Haza párt ezzel a lépéssel próbálja népszerűbbé tenni magát egyes választók körében.

Az orosz törvényhozás alsóházának, az állami dumának egyébként 450 képviselője van. A mandátumok felét pártlistákon, másik felét pedig egyéni választókörzetekben lehetett elnyerni.

Forrás: Izvesztyija, Polit.ru, Grani.ru, Newsru.com, Interfax.ru

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.