Forrás: Magyar Rádió

Antiszemita felhívást írt alá az orosz parlament

2005. január 25., kedd 11:43

406 olvasás

Nyílt antiszemita felhívást írt alá az orosz parlament 20 képviselője. A főügyészhez fordultak a zsidó szervezetek betiltásáért.

A Rogyina párthoz, illetve a kommunistákhoz tartozó politikusok az ország főügyészéhez fordultak, s kérték, hogy az orosz haza védelme érdekében indítson eljárást és tiltassa be az összes oroszországi zsidó szervezetet, egyúttal vizsgálatot követelnek minden tisztviselő és politikus ellen, akik ilyen – szerintük – szélsőséges szervezeteknek állami anyagi támogatást nyújtanak.

Az indoklás nagyjából a 100 évvel ezelőtti mintát követi, így a beadványírók vádként azt hozzák fel, hogy a judaista könyvek gyűlöletet keltenek Oroszország nem zsidó lakossága ellen, ráadásul a zsidó vallás keresztényellenes és embergyűlölő.

Szerepelnek a vádak között klasszikus antiszemita klisék, a rituális gyilkosságokról, sőt arról, hogy ha valahol zsidóellenes kilengések vannak, azokat is maguk a zsidók szervezik. A lényeg pedig, hogy túl nagy a zsidók befolyása, és ez árt a birodalomalkotó oroszok érdekeinek.

A némileg megtépázott népszerűségű Rogyina párt nem túl szalonképes PR-akcióját egyébként nem véletlenül időzítették mostanra. A héten van az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 60. évfordulója, amelyen Putyin orosz elnök is részt vesz.

Nemes Gábor (Moszkva)

Comments are closed.