Forrás: Magyar Rádió

2500 palesztin rendőr védi Gáza egy részét

2005. január 25., kedd 22:05

159 olvasás

Csütörtöktől mintegy 2500 palesztin rendőrt vezényelnek a Gázai övezet középső és déli részébe, hogy véget vessenek a palesztin fegyveresek rakétatámadásainak.

Ebben állapodott meg a gázai palesztin biztonsági szolgálatok főnöke az izraeli hadsereg gázai övezeti parancsnokával – közölte egy magas rangú palesztin biztonsági tisztségviselő. A rendőröket a tervek szerint elsősorban Hán Júnisz és Rafah környékére telepítik, ahol az izraeli biztonsági erők gyakran csapnak össze a palesztin fegyveresekkel.

Korábban az izraeli és palesztin vezetők megegyeztek abban, hogy 2000 palesztin rendőrt küldenek a Gázai övezet északi részébe.

A palesztin fegyveres csoportok egyébként beleegyeztek abba, hogy ideiglenesen leállítják a támadásokat Izrael ellen – hangzott el Mahmúd Abbász gázai tárgyalásai után.

A palesztin elnök közel egy héten át tárgyalt a radikális mozgalmak képviselőivel Gázában. Amikor visszatért Rámalláhba, a palesztin kormányzat központjába, kijelentette: csökkentek a véleménykülönbségek, ezzel nőtt az esély az Izraellel kötendő tűzszünetre.

Palesztin források azonban közölték: Abbász addig nem hirdet ki hivatalos fegyvernyugvást, amíg nem kap garanciát arra Izraeltől, hogy leállítja a hadműveleteket palesztin területen.

MR

Comments are closed.