Forrás: MNO

USA, Izrael: közös terv az Irán elleni támadásra

Washington ötezer bombát ígért

2005. január 24. 9:26

Keresztes Lajos

Az Egyesült Államokkal megvívandó háború előestéjén vagyunk – mondta az egyik iráni katonai vezető. Aharon Zeevi izraeli tábornok január 11-i, haifai előadása úgy hangzott, mint az Irán elleni háború menetrendje. A katona nem hisz abban, hogy Iránt éppen az európai diplomácia állítja majd meg. Az izraeliek három vörös vonalat húztak, ha Irán ezek közül az egyiket átlépi, háború lesz – írta a Welt am Sonntag.

A Welt am Sonntag, a német konzervatív napilap vasárnapi kiadásában Bruno Schirra Közös terv az Irán elleni támadásra című írásában mutatja be az Egyesült Államok és Izrael hírszerzésének Teherán elleni együttműködését.

Aharon Zeevi tábornok január 11-i, haifai előadása a Nemzetbiztonsági Tanulmányok központjában úgy hangzott, mint az Irán elleni háború menetrendje.

“Abból indulunk ki, hogy Iránnak még fél évre van szüksége, hogy saját forrásaiból elegendő dúsított uránnal rendelkezzen az atombomba megépítéséhez.” – állította a tábornok.

Majd a katonai hírszerzés főnöke hozzáfűzte: “ha a Nyugat nem állítja meg őket, akkor két éven belül Irán tagja lesz az atomhatalmak előkelő klubjának”.

Izraelt a nukleáris holokauszt fenyegeti, hiszen “Shahab 3” rakétáikkal a mullahok bármikor képesek atomrobbanófejet kilőni Tel Avivra. Abban sem hisz Zeevi, hogy Iránt éppen az európai diplomácia állítja majd meg. Túl sokszor ejtette át már Teherán európai tárgyalópartnereit, túl sokszor írtak már alá egy megállapodást, amit szinte azonnal megsértettek.

“Irán Portugáliát is elérheti atomfegyvereivel, ez úgy látszik Európát nem zavarja” – mondta.

A tábornok ugyan megpróbálta az európaiakat meggyőzni. “Erre ők azt válaszolták, hogy már a Szovjetunió idejében is a nukleáris fenyegetés közepette éltek. Egyáltalán nem figyeltek oda, amikor elmagyaráztam nekik, hogy Irán egy egészen másik történet” – tette hozzá.

Kasszem Shabani tábornok december 28-i beszéde világossá tette, hogy Irán gyorsan halad előre a saját atomfegyverek létrehozásában.

Az iráni forradalmi gárda vezérkarának tagja a következőket mondta: “Az Egyesült Államokkal megvívandó háború előestéjén vagyunk. Elegendő fegyverünk van, mindenek előtt azonban rendelkezünk a szükséges nukleáris képességekkel”.

A bejelentést követően izraeli biztonsági szakemberek három vörös vonalat húztak, ha Irán ezek közül az egyiket átlépi, háború lesz. “Ha Irán felmondja az atomsorompó szerződést, ha atomrobbanófejet vásárol, vagy ha az urándúsítás folyamatát saját erőből képes elvégezni és a teljes hasadóanyag-körforgást képes létrehozni”.

A vörös vonalak átlépését iráni katonai célok bombázása követné. Az USA-val közös támadási tervek régóta készen állnak, szakértők szerint a légi csapások heteket vennének igénybe.

Washington ötezer, úgynevezett intelligens bomba – köztük ötszáz “bunkerirtó” – szállítására tett ígéretet. Izraeli pilóták állítólag már hónapok óta a Negev sivatagban gyakorolják az atom- és vegyifegyver-üzemek, valamint a rakétaállások bombázását.

Az izraeli-amerikai háborús tervek szépséghibája, hogy senki se tudja pontosan, hol találhatóak az iráni atomfegyver-üzemek. A szakértők abból indulnak ki, hogy az ismert üzemekből a kormány az egész országban másolatokat épített, melyek egy részét még mindig nem sikerült feltérképezni.

Egy esztendeje próbálkoznak az amerikaiak, hogy minél több nukleáris üzemet felderítsenek. E ténykedésükben egy olyan szervezetre támaszkodnak – az úgynevezett népi mudzsahedinekre -, amelyet Washington terrorszervezetként tart számon.

Nem csak Afganisztánból és Pakisztánból szivárognak Iránba az amerikaiak titkos egységei, de az iraki kurdok segítségével a kurd területekről is. Egy ilyen, közel két tucat személyből álló kémhálózatot tartóztattak le 2004. augusztusában az iráni hatóságok.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.