Forrás: Magyar Rádió

Holokauszt emléknapot tartott az ENSZ

2005. január 24., hétfő 20:10

124 olvasás

Akik gyűlöletet keltenek és tömeggyilkosságra buzdítanak, nem mindig szélsőségesek, sőt gyakran igen kulturált emberekről van szó – mondta Kofi Annan, az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésének megnyitóbeszédében.

A főtitkár hangsúlyozta: habár a világ azt mondta, hogy ilyet soha többet, hasonló történt Kambodzsában, Ruandában és a korábbi Jugoszláviában is, most pedig hasonló szörnyűség történik a szudáni Darfúrban.

A világszervezet közgyűlése ugyanis a szervezet történetében először emlékülést tartott az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulója alkalmából.

Az ülés összehívását az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kezdeményezte még december elején és az ülés összehívását támogatta Oroszország, az Európai Unió, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is. Az emlékülésen, amely egyperces néma imádsággal kezdődött, túlélők és külügyminiszterek, köztük például Németország, Franciaország, Izrael, Argentína, Kanada, Luxemburg külügyminiszterei mondanak beszédet.

Ha a világ odafigyelt volna a holokauszt rémségeire, talán meg lehetett volna előzni a szudáni, kambodzsai, boszniai, ruandai tömeggyilkosságokat is – mondta Elie Wiesel író emlékülésén.

Bársony András külügyminisztériumi államtitkár felszólalásában hangsúlyozta: a magyar kormány határozottan fellép a faji és etnikai megkülönböztetés és az antiszemitizmus minden formája ellen.

– Soha nem feledkezhetünk meg a felelősségünkről, de nem vezekelnünk, hanem problémát kell megoldanunk az elkövetkezendő esztendőkben – mondta Bársony András.

A magyar külügyi államtitkár szerint a történelmi emlékülésnek az üzenete mindenek előtt az, hogy a világ számtalan konfliktusa ma hasonló képet mutat, mint a holokauszt mutatott annak idején, és ezekben a konfliktusokban, amelyek közül a legfrissebb Darfúr, Szudán.

– Csak az segíthet bennünket a megoldáshoz, ha képesek vagyunk túllépni az államérdekeken vagy gazdasági szempontok érdekein, és képesek vagyunk az emberiség meghatározó politikai szempontjait érvényesíteni – hangsúlyozta Bársony András.

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.