Forrás: MNO

Holokauszt emléknapot tartott az ENSZ

2005. január 24. 20:14

MNO

Rendkívüli ülést tart az ENSZ a holokauszt emléknapján. Akik gyűlöletet keltenek és tömeggyilkosságra buzdítanak, nem mindig szélsőségesek, sőt gyakran igen kulturált emberekről van szó – mondta Kofi Annan, az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésének megnyitóbeszédében.

A főtitkár hangsúlyozta: habár a világ azt mondta, hogy ilyet soha többet, hasonló történt Kambodzsában, Ruandában és a korábbi Jugoszláviában is, most pedig hasonló szörnyűség történik a szudáni Darfúrban.

A világszervezet közgyűlése ugyanis a szervezet történetében először emlékülést tartott az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulója alkalmából.

Az ülés összehívását az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kezdeményezte még december elején és az ülés összehívását támogatta Oroszország, az Európai Unió, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is. Az emlékülésen, amely egyperces néma imádsággal kezdődött, túlélők és külügyminiszterek, köztük például Németország, Franciaország, Izrael, Argentína, Kanada, Luxemburg külügyminiszterei mondanak beszédet.

Bársony András külügyminisztériumi államtitkár felszólalásában hangsúlyozta: a magyar kormány határozottan fellép a faji és etnikai megkülönböztetés és az antiszemitizmus minden formája ellen.

Magyar Rádió

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.